SiolNET. Novice Svet
0,08

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Podpredsednica ZDA prevzela vodenje urada za preprečevanje nasilja s strelnim orožjem

0,08

termometer

Kamala Harris | Vodenje novega urada bo Kamali prineslo večjo prepoznavnost v državi pred predsedniškimi volitvami, ki bodo prihodnje leto. | Foto: Reuters
Vodenje novega urada bo Kamali prineslo večjo prepoznavnost v državi pred predsedniškimi volitvami, ki bodo prihodnje leto. Foto: Reuters

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v petek prevzela vodenje novega urada Bele hiše za preprečevanje nasilja s strelnim orožjem. Urad sicer nima pooblastil, da bi kakorkoli omejil uporabo orožja v ZDA, bo pa njegovo vodenje podpredsednici prineslo večjo prepoznavnost pred prihajajočimi predsedniškimi volitvami, piše francoska tiskovna agencija AFP.

"Vemo, da prave svobode ni mogoče doseči, če ljudje niso varni," je dejala Harrisova in spomnila, da se po vsakem množičnem streljanju sliši enako sporočilo po vsej državi. "Američani prosijo svoje voditelje za ukrepanje," je dodala.

Tovrstne ukrepe lahko sprejme kongres

Nov urad Bele hiše za preprečevanje nasilja s strelnim orožjem nima pooblastil, da bi kakorkoli omejil uporabo strelnega orožja v ZDA. Tovrstne ukrepe lahko sprejme kongres, v katerem pa republikanci, ki ostro nasprotujejo regulaciji orožja, nadzorujejo predstavniški dom.

Vsekakor pa bo vodenje novega urada Kamali prineslo večjo prepoznavnost v državi pred predsedniškimi volitvami, ki bodo prihodnje leto in v katerih se bo skupaj s predsednikom ZDA Joejem Bidnom potegovala za ponovno izvolitev.

Po podatkih nevladne organizacije Gun Violence Archive je bilo lani v ZDA s strelnim orožjem ubitih 44.374 ljudi, v prvih osmih mesecih letos pa skoraj 29 tisoč.

Jedrska bomba, atomska bomba, rakete, orožje, jedrsko orožje Novice Rusija, Kitajska in ZDA povečale aktivnosti v zvezi z jedrskimi poskusi Tanja Fajon Novice Fajonova na srečanju za Vrh o prihodnosti ZN Ropar, tat, kraja, vlom Novice Dva nasilna ropa v stanovanjskih hišah na Gorenjskem
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin