Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 6. 2013,
7.48

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Barack Obama NSA Edward Snowden

Torek, 18. 6. 2013, 7.48

7 let, 12 mesecev

Podpora Obami po Snowdenovih razkritjih pada

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Podpora ameriškemu predsedniku je po razkritju, da NSA spremlja telefonske pogovore in spletno komunikacijo državljanov, padla s 53 na 45 odstotkov.

Po podatkih ankete, ki jo je izvedel CNN, kar 61 odstotkov vprašanih ni zadovoljnih z načinom, kako se je Barack Obama spopadel z razkritjem, da vlada vohuni za svojimi državljani, potem ko je te podatke javnosti razkril žvižgač Edward Snowden.

Priljubljenost Baracka Obame je tako kot kaže prva žrtev Snowdenovega razkritja, saj je podpora predsedniku ZDA najnižja v zadnjih petih letih in pol, odkar je zasedel predsedniški stolček. Polovica Američanov namreč meni, da Obama ni iskren ali vreden zaupanja, 54 odstotkov pa jih meni, da svojega dela ne opravlja dobro. Približno 60 odstotkov Američanov meni, da je ameriška vlada prevelika in da s tem omejuje ameriško svobodo.

Obamova podpora je sicer upadala vse od januarja, ko je bil delež tistih, ki ga ne podpirajo, 54-odstoten. Aprila ga ni podpiralo 54 in junija kar 57 odstotkov ameriških državljanov. Nezaupanje do Obame se širi predvsem med mladimi, ki še niso dopolnili 30 let. Ti so bili skupaj s temnopoltimi Američani najbolj zvesti privrženci predsednika. Padec podpore tako ob Snowdenovem razkritju analitiki pripisujejo tudi razkritju, da je ameriški davčni urad selektivno preverjal konservativne politične skupine ter da je pravosodno ministrstvo nezakonito prisluškovalo novinarjem Associated Pressa. Čeprav je Obamov predhodnik George W. Bush naletel na podoben padec podpore zaradi pretiranega nadzora državljanov, je bilo njegovih nasprotnikov takrat 52 odstotkov, medtem ko Obame ne podpira 61 odstotkov.

Obama se mora tako te dni bolj kot pred domačo javnostjo braniti pred mednarodno, saj je bil nadzor NSA-ja nad ameriškimi in tujimi državljani tema nekaterih pogovorov na srečanju voditeljev skupine G8 v Belfastu.

Ne spreglejte