Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 12. 2014,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ZDA nemiri

Sobota, 6. 12. 2014, 9.05

8 let

Po ZDA že tretji večer protesti proti policijskemu nasilju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Protestniki so se podali na newyorške ulice tudi v petek, zaradi policijskega nasilja pa so protestirali tudi v drugih ameriških mestih.

Protesti so izbruhnili v sredo, ko je velika porota Staten Islanda policista Daniela Pantalea oprala krivde za smrt temnopoltega Erica Garnerja. Protesti so v glavnem mirni.

Dobro organizirani protestniki so v New Yorku tudi v petek opozarjali nase po različnih delih mesta. Takoj, ko je policija začela groziti s silo, so se umaknili in protestirali drugje. Nasprotovanje nasilju so izražali z ležanjem po tleh, med drugim v Applovi trgovini na 5. aveniji, pa pred veletrgovino Macy's in drugod. Med drugim so protestirali tudi v Washingtonu, Chicagu, Denverju in Miamiju.

Posnetek predvajajo na televizijah in internetu Pantaleo je julija med poskusom aretacije zadavil Garnerja, ki se je prepiral z gručo policistov zaradi prodaje cigaret na ulici. Mrliški oglednik je ugotovil, da je šlo za nasilno smrt in posledico tako davljenja kot tudi Garnerjevega slabega zdravstvenega stanja.

Tragedijo je posnel očividec in film v ZDA nenehno predvajajo na televizijah in internetu, zato so tudi odzivi ljudi drugačni kot v primeru smrti temnopoltega najstnika Michaela Browna avgusta v Fergusonu pri St. Louisu. Celo konservativna televizija Fox ni povsem na strani policistov.

Kdo je kriv za Garnerjevo smrt? V newyorškem primeru tudi ni tako močno prisoten element rasizma, čeprav je pokojnik temnopolt, policist, ki ga je ubil, pa belopolt. Prebivalci New Yorka, ki poznajo svoje policiste, vedo, da se lahko kaj podobnega zgodi vsakomur, ne glede na barvo kože, čeprav neusmiljena statistika dokazuje, da so v večji nevarnosti temnopolti.

Celo župan Bill de Blasio pravi, da svojega rasno mešanega sina nenehno opozarja, naj se nikar ne prepira s policisti. Županov odziv na oprostitev policista Pantalea je hudo razočaral policijski sindikat, saj se v nasprotju z nekdanjim županom Rudyjem Giulianijem ni jasno postavil na stran policije. Giuliani je vedno branil policiste, ne glede na to, ali so bili krivi ali ne, to pa počne tudi zdaj.

Vodja policijskega sindikata Patrick Lynch je v petek ponavljal, da je Garner sam kriv za svojo smrt, ker se je upiral policiji, kar je protizakonito. Umrl naj bi zaradi šibkega zdravja in debelosti. Lynch celo pravi, da je Garner lahko dihal, saj je večkrat povedal, da ne more dihati.

Garner je med davljenjem ponavljal, da ne more dihati, kar Pantalea ni zanimalo, ko je utihnil in res nehal dihati, pa je bilo že prepozno. Policisti so po treh dneh protestov zelo užaljeni in imajo občutek, da jih niso zavrgli le protestniki, ampak tudi predsednik ZDA Barack Obama in župan de Blasio.

Protestniki ne vzklikajo le "Ne morem dihati" oziroma v spomin na Ferguson "Roke gor, ne streljaj", ampak nosijo tudi transparente z napisi, kot so "Policisti prašiči", "Rasizem ubija", "Policija krvavih rok", "Policist, zadavi me ali pa ustreli" in podobno.

Ne spreglejte