Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
6. 6. 2021,
20.58

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

volitve Nemčija

Nedelja, 6. 6. 2021, 20.58

2 leti, 10 mesecev

Po vzporednih volitvah v Saški-Anhaltu prepričljiva zmaga CDU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
volitve voli volilni listek | Večina javnomnenjskih raziskav je sicer napovedovala zmago CDU. | Foto Thinkstock

Večina javnomnenjskih raziskav je sicer napovedovala zmago CDU.

Foto: Thinkstock

Na nedeljskih volitvah v nemški zvezni deželi Saška-Anhalt so, sodeč po izidih vzporednih volitev, na deželni in tudi zvezni ravni prepričljivo slavili vladajoči krščanski demokrati (CDU). Bojazni, da bi lahko skrajno desna Alternativa za Nemčijo (AfD) presenetila in morda celo premagala CDU, se tako očitno niso uresničile.

Vzporedne volitve sta izvedli nemški javni televiziji ZDF in ARD ter jih objavili takoj po zaprtju volišč ob 18. uri. Pri tem resda nikakor ne gre za uradne volilne rezultate, saj temeljijo na anketiranju volivcev na voliščih danes, a vendarle gre za precej zanesljivo napoved.

AfD je sicer v skladu s pričakovanji danes pripadlo drugo mesto, a zaostanek za CDU je večji od pričakovanega. So pa hud udarec danes doživeli nemški socialdemokrati (SPD), ki so tako na deželni kot zvezni ravni del vladne koalicije.

CDU naj bi danes pripadlo med 35 in 36 odstotkov glasov, kar je občutno več od okoli 30 odstotkov na prejšnjih deželnih volitvah leta 2016. Za AfD naj bi danes glasovalo med 22,5 in 23,5 odstotka volivcev, kar je za približno odstotno točko manj kot pred petimi leti. SPD je medtem podpora upadla z 10,6 odstotka leta 2016 na med osem in 8,5 odstotka.

Zeleni so prejeli med šest- in 6,5-odstotno podporo in tako izboljšali izid s prejšnjih volitev, na vzhodu Nemčije tradicionalno močna Levica pa se je z 11-odstotno podporo odrezala občutno slabše kot leta 2016. V deželni parlament se je uspelo po dveh mandatih prekinitve znova vrniti liberalcem (FDP) z med 6,5 in sedmimi odstotki glasov podpore.

Današnje volitve spremlja v Nemčiji veliko zanimanje, saj so bile to zadnje deželne volitve pred septembrskimi volitvami zveznega parlamenta in obenem prve, odkar je bil za kanclerskega kandidata vladajoče unije CDU in CSU izbran Armin Laschet. Volilni izid je tako pomemben kazalnik političnega razpoloženja v Nemčiji.

CDU so napovedali zmago

Večina javnomnenjskih raziskav je sicer napovedovala zmago CDU, ki je že desetletja dominantna politična sila v Saški-Anhaltu, a le s slabimi 30 odstotki glasov in z manjšo prednostjo pred AfD. Ena od anket pretekli teden je AfD pripisala celo zmago, kar bi bil po ocenah poznavalcev hud udarec za CDU ter bi lahko sprožil nevarne razprave znotraj stranke in oslabil že tako krhek položaj Lascheta.

S slabima 2,2 milijona prebivalcev je Saška-Anhalt ena od manjših nemških zveznih dežel. Je tudi ena od revnejših. Podobno kot več dežel, ki so bile nekoč na vzhodu železne zavese, pomeni močno utrdbo skrajne desnice. A tudi če bi ji uspela zmaga, vlade ne bi mogla sestaviti, saj preostale stranke sodelovanje z njo zavračajo.

Saško-Anhalt je doslej vodila prva tako imenovana kenijska – črno-rdeče-zelena – koalicija v Nemčiji pod vodstvom ministrskega predsednika Reinerja Haseloffa (CDU), ki se bo morda nadaljevala tudi v prihodnje. Kot mogoči omenjajo tudi koalicijo CDU, SPD in FDP ali koalicijo CDU, Zelenih in FDP.

Ne spreglejte