Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2021,
19.25

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

5

Natisni članek

reševanje morje otok Kuba

Četrtek, 11. 2. 2021, 19.25

3 leta, 2 meseca

Po več kot mesecu dni brodolomce rešili s samotnega otoka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

5

Jedli so podgane, školjke, kokose, so o brodolomu povedali trije Kubanci, ki so jih po več kot mesecu dni rešili s samotnega otoka. Njihov čoln se je namreč prevrnil in potonil, sami pa so nato priplavali do otoka, kjer so preživeli 33 dni. Opazila jih je ameriška obalna straža med rutinskim patruljiranjem in jih rešila. Pripadnik reševalne ekipe je dejal, da ne ve, kako so preživeli.

Ameriška obalna straža je nad otoki med Florido in Kubo v ponedeljek s helikopterjem opravljala rutinsko patruljiranje. Ko so preleteli nenaseljen otok, poln kamenja, palm in grmičevja, pa jih je pričakal šok. Opazili so nenavadne zastave oranžnih barv in nato tri ljudi, ki so jim signalizirali.

"Takrat smo zagledali velike zastave, narejene iz plovnega lesa in tkanin. Naredili so tudi velik lesen križ, prav tako iz plovnega lesa, ki je bil najbolj viden. Takoj ko smo ga opazili, smo prileteli do njih," je povedal   pilot ameriške obalne straže Mike Allert.

Novice Sproščanje ukrepov: konec omejitve gibanja na občine, odpirajo se šole #video

Otok, ki ga je celo na zemljevidu precej težko najti, je bil več kot mesec dni dom ženske in dveh moških.

"Lahko so hodili, ampak komaj. Bili so izčrpani in dehidrirani, zunaj so bili zelo dolgo. V helikopterju nismo imeli odej, ki bi jim jih lahko dali, smo pa imeli zaščitne obleke, da so jih grele," je pojasnil pilot.

Rešili so jih šele 24 ur po odkritju

Rešili jih namreč niso takoj, saj posadka ni bila opremljena za tovrstna reševanja, 30-minutno reševanje pa se je zaradi slabega vremena zamaknilo še za 24 ur. Čudežni trojici so kljub vsemu takoj zagotovili vodo, hrano in radio. Nato so organizirali reševalno akcijo s helikopterjem in jih prepeljali v bolnišnico. Brodolomci so zelo prisebni.

Koronavirus v Nemčiji
Novice Nemčija zapira mejo za prišleke iz Tirolske in Češke

Najbolj neverjetno je, da se je reševanje sploh zgodilo, saj so bili na neposeljenem otoku popolnoma sami, njihov jedilnik pa so sestavljali izključno kokos, školjke in podgane.

Že   oktobra lani  je večja skupina Kubancev doživela brodolom na bližnjem otoku in tam preživela 10 dni. A temu, da bi kdo na takšnem otoku preživel več kot mesec dni, niso bili še nikoli priča, pripovedujejo člani reševalne ekipe. O Kubancih bo zdaj odločala ameriška Agencija za priseljevanje in carine.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: Poslanci DeSUS bodo glasovali po svoji vesti #video
Ne spreglejte