Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 2. 2021,
6.00

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Natisni članek

epidemija vlada ukrepi sproščanje Koronavirus

Četrtek, 11. 2. 2021, 6.00

3 leta, 2 meseca

Sproščanje ukrepov: konec omejitve gibanja na občine, odpirajo se šole #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

94

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev, da se ukine omejitev gibanja na občine in regije in da se ob upoštevanju navodil za zajezitev novega koronavirusa dovoli zbiranje do deset ljudi. Prihodnji teden se odpirajo osnovne šole za vse učence, srednje šole pa za dijake zadnjih letnikov. Od ponedeljka so spet dovoljene vse trgovinske dejavnosti brez omejitev. Potrošnikom od ponedeljka ne bo več treba predložiti negativnega testa na novi koronavirus za uporabo storitev.

Vlada je sicer že na včerajšnji seji sklenila, da je Slovenija iz rdeče prešla v oranžno fazo sproščanja ukrepov. Na popoldanski današnji novinarski konferenci so podrobnosti predstavili minister za notranje zadeve Aleš Hojs, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Ajda Cuderman in državni sekretar na šolskem ministrstvu Damir Orehovec.

Gibanje med regijami in občinami znova dovoljeno, a šele s ponedeljkom

"S ponedeljkom, 15. februarja, ni več omejitve gibanja na regije in občine," je pojasnil minister Hojs in dodal, da omejitev gibanja med 21. in 6. uro oziroma policijska ura ostaja v veljavi. Zavrnil je poročanje nekaterih medijev v zadnjem času, da imamo omejitev gibanja v nočnem času le v Sloveniji, in to podkrepil s primeri posameznih evropskih držav. "Takšne omejitve ima večina evropskih držav," je zatrdil.

Novi odlok o prehajanju meje pa velja že od sobote. Prehajanje notranje schengenske meje je mogoče na vseh mejnih prehodih z Avstrijo, Italijo in Madžarsko, kontrolne točke pa se ukinjajo. "Vstop v Slovenijo je mogoč brez karantene in negativnega testa tudi za cepljene in tiste, ki so preboleli novi koronavirus," je dejal Hojs.

Ob tem Slovenija poleg seznama "rdečih držav" uvaja prilogo držav na območju EU in schengenskega območja, kjer je epidemiološka slika slabša kot v Sloveniji. Trenutno so med državami s slabšo epidemiološko sliko Španija, Portugalska in Češka, je navedel.

Ob prihodu iz katere od teh držav bo treba v vsakem primeru predložiti negativen test, s soboto pa se uvaja možnost, da se mejo prečka tudi s pozitivnim PCR-testom, ki je starejši od 21 dni in mlajši od šestih mesecev, ali pa s potrdilom o prebolelem covidu-19, ki ne sme biti starejše od šestih mesecev.

Po besedah Hojsa bodo veljavni tudi negativni testi, pridobljeni iz laboratorijev tretjih držav, ki jih bo Nacionalni inštitut za javno zdravje uvrstil na listo, medtem ko za zdravniška potrdila velja, da bodo veljavna le tista iz držav EU in schengenskega območja.

Da nismo izpostavljeni virusu, bo mogoče dokazovati tudi s cepljenjem, vendar pa bo v tem primeru veljalo potrdilo o drugem odmerku, je še dodal minister za notranje zadeve.

 

Učenci in dijaki zadnjih letnikov se vračajo v šole

"Prihodnji teden je za učence in dijake vzhodnega dela Slovenije počitniški teden, za zahodno Slovenijo pa velja, da se v osnovne šole vračajo vse učenke in učenci," je pojasnil Orehovec. Pouk v osnovnih šolah bo organiziran v matičnih učilnicah, učenci pa jih ne bodo smeli menjavati. "V zaprtih šolskih športnih objektih se za učenke in učence ne bodo smele izvajati dejavnosti, ki niso del programov vzgojno-izobraževalnega zavoda in jih izvajajo zunanji izvajalci," je pojasnil Orehovec.

V prostore srednjih šol se po navedbah Orehovca naslednji teden vrača 11 tisoč dijakov zadnjih letnikov srednješolskega izobraževanja ter 655 dijakov, ki so vključeni v izobraževalne programe nižjega poklicnega izobraževanja. Delno sproščanje ukrepov bo tudi na področju višjih strokovnih in visokošolskih zavodov, kjer so s spremembo odloka dovoljeni izpiti in seminarji za do deset udeležencev.

Pouk bo potekal v mehurčku

Pouk v osnovnih šolah bo potekal v mehurčku, torej v matičnih učilnicah za učence vseh razredov, učenci učilnic ne bodo menjavali. V zaprtih šolskih športnih objektih se za učence še naprej ne bodo izvajale dejavnosti zunanjih izvajalcev. Učenci bodo malicali v matičnih učilnicah, kosila pa naj šole organizirajo tako, da bo med učenci čim manj mešanja, je naštel Orehovec.

V mehurčku matičnega razreda bo še naprej potekalo tudi podaljšano bivanje, ki bo organizirano za otroke prvih treh razredov osnovnih šol, medtem ko bodo starše četrtošolcev in petošolcev pozvali, naj - če le ni nujno - otroci hodijo po pouku domov, je pojasnil državni sekretar. V primeru, da šola za učence 4. in 5. razredov oblikuje heterogeno skupino podaljšanega bivanja, bo tam obvezna uporaba zaščitnih mask tako za učence kot za zaposlene, je navedeno v okrožnici šolam, ki jo je pridobila STA.

Izvajanje izbirnih predmetov na daljavo ali v matičnem oddelku

Obvezne in neobvezne izbirne predmete bodo lahko izvajali na daljavo ali v matičnem oddelku. V primeru oblikovanja heterogene skupine bodo tako učiteljica kot učenci pri pouku morali nositi zaščitno masko.

Po priporočilu ministrstva se šole v naravi, plavalni tečaji, praktični del prometne vzgoje za kolesarski izpit in ekskurzije do nadaljnjega ne izvajajo.

Na področju športa bo od ponedeljka tudi za preostale registrirane športnike, ki do zdaj niso bili opredeljeni med izjemami, spet dovoljena brezkontaktna športna vadba. Proces športne vadbe športnikov je dovoljeno izvajati v varnih vadbenih skupinah oziroma v tako imenovanih mehurčkih. Orehovec je otroke in starše pozval, naj v prostore vrtcev in šol vstopajo le, če so zdravi.

Infekcijska klinika
Novice V sredo potrdili 1.385 novih okužb, umrlo deset bolnikov #video

Vrtovec: Na smučanje z negativnim testom, ki ni starejši od sedem dni

Infrastrukturni minister Vrtovec je pojasnil, da bodo od ponedeljka tisti ljudje, ki so preboleli covid-19, lahko pridobili zdravniško potrdilo, kar pomeni, da se jim šest mesecev ne bo treba testirati na novi koronavirus. Negativnega testa prav tako ne bodo potrebovali tisti posamezniki, ki so bili cepljeni proti novemu koronavirusu. Zdravniško potrdilo o tem, da so preboleli bolezen covid-19, bodo ljudje lahko pridobili 21 dni od opravljenega testa. "Tisti, ki so stari vključno do 12. leta, tako kot do zdaj ne potrebujejo negativnega testa za uporabo žičniških naprav," je dejal Vrtovec. Omenjeni ukrep stopa v veljavo v ponedeljek.

Vrtovec je med drugim pojasnil, da se s ponedeljkom spreminja odlok glede testiranja na smučiščih. "Z negativnim testom, ki ni starejši od sedem dni, lahko gremo na smučanje. Enako velja za zaposlene na smučiščih, ki so v stiku z uporabniki, na primer žičničarji. Negativni test, ki ni starejši od sedmih dni, bo zadostoval za uporabo žičniških naprav," je dejal Vrtovec. Dodal je, da so morali pred tem smučarji imeti negativen hitri test, ki ni bil starejši od 24 ur.

Hkrati z odpiranjem šol se vrača tudi javni potniški promet. "Ko se bodo odprle šole, bo tudi javni potniški promet deloval brezhibno in tako kot običajno," je povedal Vrtovec. Dejal je, da se bodo spet odprle avtošole. Inštruktorji in uporabniki bodo potrebovali hitre teste, ki ne smejo biti starejši od treh dni. To pomeni, da se bodo morali inštruktorji in uporabniki avtošol testirati na tri dni, je pojasnil Vrtovec. Tudi vozniki taksijev bodo potrebovali negativni test, ki ne bo smel biti starejši od treh dni, kar pomeni, da se bodo morali taksisti testirati na tri dni.

Potrošniki pri koriščenju storitev ne bodo potrebovali negativnih testov

Državna sekretarka Cudermanova je pojasnila, da se glede na semafor sproščanja ukrepov za prihodnje obdobje sprošča nabor gospodarskih dejavnosti. Z novim odlokom, ki bo veljal od ponedeljka, bodo lahko spet odprte vse trgovinske dejavnosti brez omejitev. Pri storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja je določeno, da se jih lahko udeleži do največ deset oseb.

"Pri izvajanju storitev ostajajo enake omejitve kot doslej o dovoljenem številu potrošnikov na kvadratni meter, torej ena stranka na 30 kvadratnih metrov oziroma ena stranka na prostor, če je prostor manjši od 30 metrov na kvadrat, ter ena stranka na 10 kvadratnih metrov v primeru odprte tržnice," je pojasnila Cudermanova.

Novi odlok od potrošnikov oziroma strank pri koriščenju storitev ne zahteva več negativnega testa na novi koronavirus. Obstajajo samo še dejavnosti brez pogoja negativnega testa za izvajalca in dejavnosti s tem pogojem. "Zadnja kategorija, torej s pogojem testa za izvajalca oziroma zaposlenega, vsebuje delno spremembo pri dejavnostih higienske nege. Vse storitve higienske nege, vključno s frizerskimi storitvami in pedikuro, so vključene med izjeme s pogojem testa za izvajalca," je pojasnila Cudermanova.

V skladu s širšo vladno odločitvijo glede testiranja zaposlenih velja, da lahko ti namesto negativnega testa predložijo dokazilo o cepljenju, potrdilo o prebolelem novem koronavirusu ali dokazilo o pozitivnem rezultatu na novi koronavirus, od katerega je preteklo najmanj 21 dni in največ šest mesecev.

Vlada je ukinila omejitev gibanja na občine. | Foto: Thinkstock Vlada je ukinila omejitev gibanja na občine. Foto: Thinkstock

Država prevzema stroške testiranja trgovcev in izvajalcev storitev

Vlada je sprejela dopolnitev uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom sars-cov-2. V skladu z njo bodo imele, podobno kot doslej učitelji, tudi osebe, ki izvajajo storitve ali prodajo blaga in za katere je določeno obvezno testiranje na virus, prednost pri testiranju, stroške pa bo krila država.

Ne spreglejte