Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 9. 2017,
10.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

3

Natisni članek

Bela hiša NHL NBA protest ZDA Donald Trump NFL

Ponedeljek, 25. 9. 2017, 10.43

6 let, 6 mesecev

Po Trumpovi kritiki protestno klečalo več kot 200 ameriških nogometašev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

3

NFL klečanje protest | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Donald Trump je v nedeljo zvečer vztrajal, da je spuščanje poklicnih športnikov na eno koleno ob igranju ameriške himne pred začetki tekem v poklicni nogometni ligi NFL nespoštljivo do zastave, države, vojakov in reševalcev ter da bi morala liga nekaj storiti. Po Trumpovih kritikah so se protesti okrepili.

Potem ko je Trump pred dnevi v Alabami nogometaše, ki klečijo med igranjem ameriške himne, razglasil za pasje sinove, ki bi jih bilo treba odpustiti, se je njihovo kljubovanje le še povečalo. V nedeljo so na nogometnih igriščih v ZDA našteli več kot dvesto klečečih profesionalnih nogometašev.



Trump je v nedeljo pred potjo iz New Jerseyja v Belo hišo novinarjem dejal, da bi morali lastniki klubov nekaj storiti, ker igralci kažejo nespoštovanje do vojakov, reševalcev in velike države. Na vprašanje, ali podžiga rasne napetosti, je Trump odgovoril, da o rasi ni nikoli nič rekel. Ameriški analitiki so opazili, da Trump desničarskih skrajnežev in neonacistov nikoli ni tako ozmerjal, kot je športnike, ki protestirajo ob himni, pri čemer je uvodoma šlo za temnopolte.

Zakaj nogometaši med igranjem himne klečijo?

Trend protestnega klečanja med igranjem ameriške himne pred tekmami v ligi NFL je lani začel podajalec moštva San Francisco 49ers Colin Kaepernick. "Ne bom več stal in izkazoval spoštovanja zastavi države, ki zatira temnopolte in druge nebele rase," je pojasnil svoje početje. Kaepernick je s tem želel opozoriti na vse hujše policijsko nasilje predvsem nad temnopoltimi Američani, na incidente, ki so sprožili tudi gibanje Black Lives Matter (Življenja temnopoltih so pomembna).

Colin Kaepernick je lani takole protestiral proti rasno motiviranemu nasilju. Danes je brez kluba. | Foto: Reuters Colin Kaepernick je lani takole protestiral proti rasno motiviranemu nasilju. Danes je brez kluba. Foto: Reuters

Protirasistično gibanje in posledično protesti športnikov so odgovor na smrti temnopoltih Američanov Dontreja Hamiltona, Erica Garnerja, Johna Crawforda III, Michaela Browna, Ezella Forda, Laquana McDonalda, Akaija Gurleyja, Tamirja Ricea, Antonia Martina in drugih, ki so umrli med policijskimi akcijami, a za njihove smrti ni odgovarjal noben vpleten policist.

Gibanje Black Lives Matter je Donald Trump pogosto omenjal že v svoji predvolilni kampanji, ga označil za sovražnega ZDA in se brezpogojno postavil na stran policistov. Z njegovo izvolitvijo za predsednika ZDA so protestna gibanja postala le še odločnejša, pridružuje pa se jim vse več športnikov iz ameriških profesionalnih lig. Ob tem je treba povedati, da v košarkarski ligi NBA in nogometni NFL prevladujejo temnopolti igralci.

Kaepernick letos ni sklenil pogodbe z nobenim od 30 klubov v ligi NFL, pa čeprav je lani spadal med 50 najboljših podajalcev lige.

"Igralci bi morali spoštovati zastavo, ker veliko zaslužijo"

Trump je igralcem priznal pravico do protesta, čeprav bi morali "spoštovati zastavo, ker veliko zaslužijo, česar pa jim ne zameri". Predsedniku so na ostre pozive odgovarjali tako igralci sami kot tudi lastniki klubov, ki jih je Trump pozval, naj protestirajoče igralce "nemudoma odpustijo". Trumpu odgovarjajo, da je pravica do izražanja mnenja in svoboda govora "ena najbolj ameriških stvari, kar si jih je mogoče zamisliti".

Trump zdaj ljudi prepričuje, da je gledanost lige NFL padla zaradi takšnih stvari, hkrati pa je zanikal, da je svoje privržence pozval k bojkotu lige NFL, čeprav je dvakrat delil tvit s takšno vsebino.

Trump se je zjutraj tolažil s tem, da so lastniki moštev avtomobilskega dirkalnega prvenstva Nascar stopili na njegovo stran in napovedali odpuščanje voznikov, ki bodo protestirali. Nato pa se je oglasil največji zvezdnik tega "južnjaškega" športa Dale Earnhardt mlajši, ki je Trumpu tvitnil besede nekdanjega predsednika Johna Kennedyja: "Tisti, ki onemogočajo mirno revolucijo, zagotavljajo, da bo prišlo do nasilne revolucije".

Košarkarji zavrnili obisk Bele hiše, pridejo pa hokejisti

Ob protestu vse večjega števila nogometašev so svoje mnenje izrazili tudi košarkarji moštva Golden State Warriors, lanski prvaki lige NBA, ki so odpovedali tradicionalen obisk Bele hiše. V tej ne bo niti prvakov lige NFL New England Patriots, Trump pa je v tvitu sporočil, da ga veseli, da bodo tradicijo – vabljenje prvakov različnih profesionalnih in univerzitetnih lig je postalo tradicionalno v času administracije Ronalda Reagana v 80. letih prejšnjega stoletja – vendarle spoštovali vsaj hokejski prvaki Pittsburgh Penguins.

Trumpova podpora med Američani ostaja nizka

Zadnja anketa televizije ABC in časopisa Washington Post ugotavlja, da delu, ki ga opravlja njihov predsednik Donald Trump, nasprotuje 57 odstotkov Američanov, podpira pa ga 39 odstotkov vprašanih. Severno Korejo kot grožnjo ZDA vidi 84 odstotkov Američanov, 62 odstotkov vprašanih pa Trumpu ne zaupa, da bo znal glede tega ravnati odgovorno.

66 odstotkov Američanov meni, da je Trump povečal delitve v ZDA, 59 odstotkov pa jih meni, da ni pripeljal nobene obljubljene spremembe v Washington. | Foto: Reuters 66 odstotkov Američanov meni, da je Trump povečal delitve v ZDA, 59 odstotkov pa jih meni, da ni pripeljal nobene obljubljene spremembe v Washington. Foto: Reuters

Američani oziroma 72 odstotkov vprašanih bolj zaupa svojim vojaškim voditeljem. 76 odstotkov jih meni, da so sankcije najboljši odgovor na početje Severne Koreje, 39 odstotkov jih je izrazilo podporo omejenim zračnim napadom, vendar od tega 76 odstotkov le, če gre za odgovor na kakšno hudo dejanje Pjongjanga. 32 odstotkov bi jih mir kupilo z denarjem oziroma zagovarjanjem povečanja finančne pomoči obubožani komunistični državi.

Kar 66 odstotkov Američanov meni, da je Trump povečal delitve v ZDA, 59 odstotkov pa jih meni, da ni pripeljal nobene obljubljene spremembe v Washington.

Člani Trumpove vlade uporabljajo zasebno elektronsko pošto za uradna opravila

Svetovalec in zet predsednika Trumpa Jared Kushner za opravljanje svojega dela uporablja zasebne naslove elektronske pošte. To počnejo tudi drugi uradniki Trumpove administracije, in sicer vse od decembra lani, ko je še potekal prenos oblasti.

Na poročanje Politica in drugih medijev je Kushnerjev odvetnik zagotovil, da so prek zasebnega naslova od januarja do avgusta poslali le manj kot sto elektronskih sporočil, večinoma naj bi šlo za novinarske članke ali politične komentarje.

Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner za opravljanje svojega dela uporablja zasebne naslove elektronske pošte. Ko je to počela Hillary Clinton, so na Trumpovih predvolilnih zborih vzklikali: "Zaprite jo!" | Foto: Getty Images Trumpov zet in svetovalec Jared Kushner za opravljanje svojega dela uporablja zasebne naslove elektronske pošte. Ko je to počela Hillary Clinton, so na Trumpovih predvolilnih zborih vzklikali: "Zaprite jo!" Foto: Getty Images

Kushner si je zasebno dopisoval z nekdanjim strategom Bele hiše Stevom Bannonom, nekdanjim šefom kabineta Bele hiše Reinceom Priebusom in drugimi.

Novica ne bi bila niti najmanj nenavadna oziroma sploh novica, če Trump skupaj z republikanci in zvezno policijo FBI lani ne bi naredil tako velike zgodbe iz enakega početja demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton v času, ko je vodila State Department v prvem mandatu predsednika Baracka Obame.

Kot pri Clintonovi tudi pri Kushnerju ni nobenega dokaza, da bi prek zasebnega naslova pošiljal kakšne državne skrivnosti. Podobno kot Kushner počne tudi predsednikova svetovalka in hčerka Ivanka.

Demokrati za zdaj še ne pozivajo k preiskavam morebitnih izdaj državnih skrivnosti namerno ali nenamerno, so pa enako početje Clintonove lani zagovarjali kot povsem normalno.

Ne spreglejte