SiolNET. Novice Svet
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po treh letih prvi evakuirani v Fukušimi nazaj v svoje domove

1

termometer

 | Foto:
Japonska je danes odpravila enega od odlokov o evakuaciji prebivalcev iz varnostne cone na območju nuklearke Fukušima Daiči, ki sta jo pred tremi leti poškodovala potres in cunami.

S tem je nekaterim, ki so morali zaradi jedrske katastrofe zapustiti svoje domove, po več kot treh letih omogočila vrnitev v domači kraj.

Nekateri domovi bodo ostali prazni Današnji ukrep zadeva 355 prebivalcev kraja Mijakodži, ki je del mesta Tamura. A več kot polovica se jih po pričakovanjih ne bo vrnila domov. Čeprav lokalne oblasti zatrjujejo, da so ravni sevanja na območju danes tako nizke, da je bivanje tam povsem varno, so namreč mnogi zaskrbljeni zaradi radiacije.

Gre za prvi primer, da se lahko prebivalci za stalno vrnejo na svoje domove, ki ležijo znotraj 20-kilometrskega varnostnega pasu okoli nuklearke. Preostali kraji ostajajo mesta duhov, njihovi nekdanji prebivalci pa večinoma še vedno prebivajo pri svojcih ali v začasnih nastanitvah.

Evakuiranih je bilo več deset tisoč ljudi 11. marca 2011 sta Japonsko prizadela sprva uničujoč potres, nato pa še cunami. Umrlo je 19 tisoč ljudi, v nuklearki v Fukušimi pa je zaradi pomanjkanja električne energije, ki bi gnala hladilni sistem, prišlo do stalitve sredice in izpusta radioaktivnosti v okolje. Zaradi slednjega so evakuirali več deset tisoč ljudi. Še zdaj ni jasno, koliko evakuiranih se bo sploh lahko vrnilo na svoje domove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin