Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
18. 3. 2018,
9.17

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Natisni članek

Kitajska Ši Džinping Li Kečiang korupcija

Nedelja, 18. 3. 2018, 9.17

6 let, 1 mesec

Po Šiju nov mandat potrdili še premierju Liju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,25

1

Ši Džinping in Li Kečjang | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajski ljudski kongres je ponovno potrdil Li Kečjanga za položaj kitajskega premierja. Po mnenju poznavalcev bo Lija tudi v drugem mandatu na predsedniški funkciji povsem zasenčil predsednik Ši Džinping. Obenem je ljudski kongres na čelo protikorupcijske agencije imenoval dozdajšnjega ministra za nadzor Jang Šjaoduja.

Spomnimo, da je omenjeni kongres v soboto soglasno potrdil predsednika Ši Džinpinga za drugi petletni mandat na položaju predsednika.

Tudi današnja potrditev Li Kečjanga je bila pričakovana, še posebej po tem, ko so ljudski odposlanci pred dnevi odpravili omejitev dveh predsedniških mandatov.

Poznavalci: Premierjev vpliv se bo z novim podpredsednikom države zmanjšal

V politiko se vrača Vang Kišan, Šijev dolgoletni zaveznik, ki je bil v soboto izvoljen za podpredsednika države. To po mnenju poznavalcev dodatno nakazuje zmanjševanje Lijevega vpliva, pa čeprav ta formalno ostaja premier.

69-letni Vang je pred tem pet let vodil pomembno komisijo za boj proti korupciji, dokler ga lani niso upokojili, ker je presegel neuradno upokojitveno starost 68 let.

Med njegovim vodenjem komisije so zaradi korupcije kaznovali 1,4 milijona uradnikov, med njimi po navedbah kritikov tudi Šijeve politične tekmece.

Agencija za boj proti korupciji bo delovala na ravni vlade

Protikorupcijsko komisijo bo od zdaj vodil Jang Šjaodu, ki je bil za ta položaj danes potrjen z 2.953 glasovi za, šestimi proti in sedmimi vzdržanimi.

Protikorupcijska komisija z novim mandatom postaja del nove nacionalne nadzorne komisije, ki bo Šijevo kampanjo proti korupciji še razširila s članov komunistične partije na vse javne uslužbence, policiste, tožilce, sodnike in vodilne v državnih podjetjih.

Agencija bo glede na ureditev delovala na ravni vlade, podrejeno ji bo tudi sodstvo.

Ne spreglejte