Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
29. 9. 2018,
8.40

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

Natisni članek

potres cunami Sulavezi

Sobota, 29. 9. 2018, 8.40

5 let, 6 mesecev

Po potresu in cunamiju na Sulaveziju najmanj 380 mrtvih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55
Sulavezi, cunami, potres | Mesto Palu je povsem porušeno. | Foto Reuters

Mesto Palu je povsem porušeno.

Foto: Reuters

V mestu Palu na indonezijskem otoku Sulavezi je po petkovem potresu z magnitudo 7,5, ki mu je sledil cunami s skoraj trimetrskimi valovi, umrlo najmanj 380 ljudi, poroča britanski BBC, 350 pa je poškodovanih.

"Pričakujemo, da bo število žrtev še naraslo," je dejal tiskovni predstavnik indonezijske agencije za upravljanje kriznih situacij Sotupo Nugroho in dodal, da so podatke o žrtvah posredovale tri bolnišnice v mestu Palu.

Poročilo o žrtvah so za zdaj prejeli le iz Paluja, vendar pa sta potres in cunami prizadela še številna druga mesta in kraje ob zahodni obali otoka. Zaradi prekinjenih komunikacijskih in prometnih povezav podatki še niso celoviti in bo nanje verjetno treba čakati več dni.

Na prizadetem območju ni Slovencev, le nekaj drugih državljanov EU, ki pa so že sporočili, da so v redu.

Novice Sulavezi po potresu dosegel cunami #video

V mestu s 350 tisoč prebivalci številna trupla ležijo na obali, v bolnišnicah pa skušajo oskrbeti poškodovane. Zaradi prekinjenih cestnih povezav in izpada električne energije je iskanje trupel in morebitnih preživelih oteženo, navaja britanski BBC. Na prizadeta območja so se odpravili tudi že vojaki, ki so tja s helikopterji prepeljali humanitarno pomoč. Bolnišnice so preplavljene s poškodovanimi, številne pa zdravniki oskrbujejo kar na prostem.

Mesto Palu so po petkovem potresu poplavili popotresni valovi, ki so bili visoki do tri metre. Številne zgradbe so se v mestu s 350 tisoč prebivalci, ki leži približno 80 kilometrov od epicentra, zrušile že ob samem potresu, močni popotresni sunki so porušili na tisoče domov, tudi bolnišnice, hotele in nakupovalne centre. Močno je bila poškodovana tudi ena od mošej, zrušil pa se je 250 metrov dolg most.

Močni popotresni sunki so porušili na tisoče domov. | Foto: Reuters Močni popotresni sunki so porušili na tisoče domov. Foto: Reuters

Škoda je nepopisna, pravijo. | Foto: Reuters Škoda je nepopisna, pravijo. Foto: Reuters

Zrušen nakupovalni center. | Foto: Reuters Zrušen nakupovalni center. Foto: Reuters

Leži na območju, kjer so potresi in izbruhi vulkanov pogosti

Po potresu z magnitudo 7,5, ki je tla stresel tik pred začetkom petkovih muslimanskih molitev, je območje streslo več popotresnih sunkov, od teh eden z magnitudo 5,7. Zaradi tresenja tal so zaprli glavno letališče v Paluju.

Indonezija leži na tako imenovanem tihomorskem ognjenem obroču, stičišču tektonskih plošč, kjer so potresi in izbruhi vulkanov pogosti. Poleti je indonezijski otok Lombok prizadela vrsta močnih potresov, pri čemer je umrlo več kot 550 ljudi, okoli 1.500 pa jih je bilo poškodovanih. Približno 400 tisoč ljudi je moralo zapustiti svoje domove, ki so bili uničeni.

Lombok
Novice Potresi na Lomboku zahtevali nove žrtve
Ne spreglejte