Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 3. 2021,
13.50

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75

Natisni članek

posledice potres Grčija

Nedelja, 7. 3. 2021, 13.50

3 leta, 1 mesec

Posledice močnega potresa: 900 stavb v Grčiji neprimernih za bivanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,75
Grčija potres | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po močnih potresih, ki sta v preteklih dneh stresla osrednji del Grčije, je po oceni pristojnih služb okoli 900 stavb neprimernih za bivanje. Zaradi močnih popotresnih sunkov pristojne službe ljudem svetujejo, naj se ne vračajo na svoje domove, oblasti pa si prizadevajo za čim hitrejšo vzpostavitev zasilnih bivališč, poroča AFP.

Magnitudo sredinega potresa so ocenili na 6,3, četrtkovega pa na 5,9. Potresa sta uničila na stotine poslopij v krajih Larisa, Elasona, Tirnavos in Farkadona. Poškodovanih je bilo 11 ljudi.

Po pregledu okoli 1800 poslopij so pristojne službe ocenile, da jih bo 898 treba porušiti, med njimi je tudi več bolnišnic, šol in cerkva. Na območju je sicer precej kamnitih stavb, starih več kot 70 let, poroča STA.

Potres, seizmograf
Novice Grčijo stresel močan potres

Preglavice povzroča slabo vreme

Grčija potres | Foto: Reuters Foto: Reuters Oblasti si zaradi deževnega in hladnega vremena prizadevajo za čim hitrejšo vzpostavitev zadostnega števila šotorov in prikolic za tiste, ki so ostali brez domov. Guverner pokrajine Tesalija Kostas Agoratos je danes zagotovil, da bodo začasne stanovanjske enote oskrbeli s priključki za vodo in elektriko. Vsaki v potresu prizadeti občini pa bodo oblasti za financiranje nujnih izdatkov v ponedeljek prispevale po 300 tisoč evrov.

Pričakujejo še več popotresnih sunkov

Seizmologi napovedujejo, da se bodo popotresni sunki pojavljali še več mesecev, in opozarjajo, naj se ljudje ne vračajo v poškodovane domove. "Popotresne aktivnosti bodo trajale vsaj še štiri ali pet mesecev, zato je za prizadete družine najboljša rešitev začasna selitev v bivalne zabojnike," je za časnik Kathimerini dejal direktor Grškega geodinamičnega inštituta Akis Tselentis.

Močnejši popotresni sunek z magnitudo 4,2 je sicer v soboto že stresel območje mesta Elason v Tesaliji, poroča STA.

Grčija sicer leži na številnih tektonskih prelomnicah. Občasno jo prizadenejo potresi, a se ti večinoma pojavljajo na morju in ne povzročijo žrtev. Sta pa dva najstnika umrla v zrušenju stavbe na grškem otoku Samos po potresu z magnitudo 7,0 oktobra lani v Egejskem morju.

Grčija potres | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne spreglejte