Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 11. 2021,
8.54

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

6

Natisni članek

Zoran Zaev Makedonija

Ponedeljek, 1. 11. 2021, 8.54

2 leti, 5 mesecev

Po porazu na lokalnih volitvah odstopil makedonski premier Zaev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

6

Zoran Zaev | Zoran Zaev je že pred objavo volilnih rezultatov napovedal, da bo odstopil s premierskega položaja, če bo njegova stranka izgubila župansko mesto v Skopju. | Foto Reuters

Zoran Zaev je že pred objavo volilnih rezultatov napovedal, da bo odstopil s premierskega položaja, če bo njegova stranka izgubila župansko mesto v Skopju.

Foto: Reuters

Premier Severne Makedonije in vodja makedonskih socialdemokratov (SDSM) Zoran Zaev je po porazu na lokalnih volitvah v nedeljo zvečer odstopil z obeh položajev. Kot je sporočil na novinarski konferenci, "prevzema odgovornost za slab rezultat na teh volitvah".

Čestital je nasprotnikom na lokalnih volitvah in presodil, da ni razloga za predčasne parlamentarne volitve v Severni Makedoniji. Kot največji dosežek svoje vlade je omenil vstop Severne Makedonije v zvezo Nato in približevanje države Evropski uniji.

Zaev je že pred objavo volilnih rezultatov napovedal, da bo odstopil s premierskega položaja, če bo njegova stranka izgubila župansko mesto v Skopju.

Opazovalci razmer pričakujejo, da bo SDSM zdaj predlagala novega kandidata za predsednika makedonske vlade.

V drugem krogu slavila neodvisna kandidatka

V drugem krogu lokalnih volitev je v makedonski prestolnici Skopje slavila neodvisna kandidatka Danela Arsovska. Trenutni župan Petre Šilegov iz vrst SDSM je v nedeljo zvečer priznal poraz in Arsovski čestital za zmago. Arsovsko sicer podpira opozicijska VMRO-DPMNE, ki je glede na dozdajšnje rezultate volitev slavila v najmanj polovici od 80 makedonskih občin. SDSM je zmagala v manj kot 20 občinah, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Arsovska je v drugem krogu lokalnih volitev prejela 55,85 odstotka glasov podpore, Šilegov 40,6 odstotka, je sporočila volilna komisija po preštetju 60 odstotkov glasov, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

V Severni Makedoniji je v nedeljo potekal drugi krog lokalnih volitev v 44 občinah, tudi v Skopju.

Sarajevo
Novice Slovenci in balkanski sod smodnika
Ne spreglejte