Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 8. 2019,
7.52

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Hongkong letališče protest

Sreda, 14. 8. 2019, 7.52

4 leta, 8 mesecev

Po omejitvi protestov hongkonško letališče znova obratuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Letališče v Hongkonku | Foto Reuters

Foto: Reuters

Hongkonško mednarodno letališče od danes znova normalno obratuje, potem ko je bilo zaradi spopadov med protestniki in policijo dva dni ohromljeno ali zaprto. Letališke oblasti so danes sporočile, da so dobile začasni sodni nalog o prepovedi protestov na letališču izven območij, ki jih oblasti dovolijo.

Letala danes tako večinoma letijo v skladu s voznim redom, čeprav je še vedno nekaj odpovedi in zamud. V minulih dveh dneh so zaradi protestov in spopadov protestnikov s policijo odpovedali več sto letov, navaja britanski BBC.

Letališče, eno najbolj prometnih na svetu, je prizorišče protivladnih protestov od minulega petka, ko so se protestniki z ulic Hongkonga preselili tudi na letališče. Večinoma so minili mirno, v torek pa so protestniki z vozički za prtljago potnikom preprečevali dostop do letov in izvedli množičen sedeči protest.

Do zaostrovanja pa je prišlo potem, ko so se protestniki soočili z moškim, za katerega so mislili, da je policist pod krinko. Sledil je prihod policistov in spopad z njimi. Policija je uporabila tudi solzivec.

Policija priznala, da so med protestniki tudi policisti

Kot navaja BBC, so se protestniki soočili z najmanj še dvema moškima, misleč da so policisti pod krinko, potem ko je hongkonška policija v ponedeljek priznala, da so med protestniki tudi policisti. Med napadenimi moškimi je bil po navedbah kitajskega časnika Global Times tudi njihov novinar.

Hongkonška vlada je nasilje na letališču obsodila in napovedala ukrepe proti odgovornim. V današnji izjavi je nasilje označila za nezaslišano, ki je prestopilo meje civilizirane družbe.

Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočila izročanje osumljencev Kitajski. Nato so se razširile v množično gibanje za več demokratičnih svoboščin v mestu, ki znotraj Kitajske uživa delno avtonomijo.

Ne spreglejte