Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
10. 1. 2023,
8.45

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

Natisni članek

Pedro Castilla protesti Peru

Torek, 10. 1. 2023, 8.45

1 leto, 3 mesece

Po odstavitvi perujskega predsednika v protestih ubitih najmanj 17 ljudi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,34

2

V novih spopadih med perujsko vojsko in podporniki odstavljenega predsednika Pedra Castilla je bilo v ponedeljek ubitih najmanj 17 ljudi, je sporočil urad južnoameriškega varuha človekovih pravic in perujske varnostne sile pozval k zadržanosti. Spopadi so izbruhnili, potem ko so protestniki v mestu Juliaca poskušali vdreti na letališče.

Na letališču v jugovzhodnem mestu Juliaca se je v ponedeljek zbralo na tisoče protestnikov, od katerih jih je približno dva tisoč poskušalo vdreti v objekt z improviziranim orožjem, je sporočil vodja kabineta predsednice Alberto Otarola in dodal, da se je podoben incident na letališču zgodil že v soboto.

Vse smrtne žrtve so podlegle strelnim ranam, je za perujsko televizijo sporočil zdravnik Calos Monge. Župan mesta Juliaca Oscar Caceres pa je obsodil medsebojno pobijanje Perujcev in pozval k miru, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Prav tako so protestniki v ponedeljek blokirali številne ceste v šestih regijah od 25, vključno z območji, ki so priljubljena med turisti. Vlada pa je prepovedala vstop v državo nekdanjemu predsedniku Bolivije Evu Moralesu, ki ga obtožuje vmešavanja v notranje zadeve Peruja. Morales se je med protesti v Peruju večkrat zoperstavil zdajšnji predsednici Dini Boluarte.

Kaos je izbruhnil 7. decembra 

Politični kaos v Peruju je izbruhnil 7. decembra z že tretjim poskusom ustavne obtožbe proti Castillu, odkar je prevzel predsedniški mandat. Castillo je tik pred predvidenim glasovanjem sporočil, da razpušča parlament, napovedal vzpostavitev izredne vlade in vladanje z dekreti ter uvedel policijsko uro.

Pri tem je bil med vladajočo elito povsem osamljen. 130-članski parlament je namreč izglasoval njegovo odstavitev. Castillo se je po glasovanju o odstavitvi s položaja odpravil na sedež policije v prestolnici Lima, kjer so ga nato tudi pridržali.

Od tedaj v državi potekajo nasilni protesti podpornikov odstavljenega predsednika, ki med drugim zahtevajo izpustitev Castilla, odstop nove predsednice Boluarte in izvedbo predčasnih volitev. Od izbruha nasilja je v državi umrlo že 39 ljudi.

V Peruju razglasili izredne razmere
Novice V Peruju izbruhnili hudi nemiri, umrlo vsaj sedem protestnikov #video
Ne spreglejte