Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 3. 2015,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Malezija letalo obletnica

Petek, 6. 3. 2015, 14.38

8 let

Po letu dni: kje je skrivnostno izginulo malezijsko letalo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mineva leto dni, odkar se je za malezijskim letalom z 239 ljudmi izgubila vsaka sled. Kaj vse je v tem letu strokovnjakom vendarle uspelo ugotoviti in kaj je še vedno zavito v tančico skrivnosti.

Osmega marca 2014 je letalo na poletu MH370 letalske družbe Malaysia Airlines, ki je bilo na poti iz Kuala Lumpurja v Peking, nenadoma izginilo z radarjev.

Dvanajst mesecev pozneje iskalna akcija še vedno poteka, čeprav je zgodba v medijih nekoliko utonila v pozabo. Tisti, ki tega niso in ne bo nikoli pozabili, so predvsem svojci potnikov, ki še vedno nimajo vseh odgovorov na to, kaj se je zgodilo z njihovimi ljubljenimi.

Huffington post je naredil krajši pregled dogajanja v zadnjem letu, ki je povezano s skrivnostnim izginotjem.

Kaj se je zgodilo? Boeing 777 letalske družbe Malaysia Airlines je vzletel ob 12.21 po lokalnem času z letališča v Kuala Lampurju proti Pekingu. Na poletu MH370 je bilo 227 potnikov in 12 članov posadke. Potniki so bili iz najmanj 12 držav, člani posadke so bili Malezijci.

Približno uro po vzletu so kontrolorji izgubili stik z letalom. Z njim so bili nazadnje v stiku, ko je bilo približno 120 pomorskih milj oddaljeno od vzhodne malezijske obale. Vremenski pogoji so bili dobri, z letala niso prejeli nobenega znaka, da je kaj narobe.

S pomočjo pingov oziroma signala, ki ga je vsako uro oddalo letalo, so preiskovalci nato ugotovili, da je letalo po tem, ko je izginilo z radarjev, letelo še šest ur. S pomočjo podatkov so določili dve najverjetnejši poti, po kateri bi lahko letelo letalo, na koncu pa ugotovili, da je letalo strmoglavilo v južni Indijski ocean, ko mu je zmanjkalo goriva.

Kaj so našli? Iskalna akcija je bila ena največjih do zdaj, v njej pa je sodelovalo kar 26 držav. Glede na analizo satelitov so iskalno območje večkrat spremenili in čeprav se je včasih že zazdelo, da so blizu, niso našli niti kosa razbitin niti črnih skrinjic.

Iskalno območje, ki so ga določili junija lani, naj bi pregledali do maja letos, Avstralija in Malezija pa sta si razdelili stroške 50 milijonov dolarjev vrednega podvodnega iskanja.

Ne glede na vse, upanje, da bi letalo vendarle našli, ostaja, vse dokler poteka iskalna akcija. Eden izmed vodij iskalne akcije na avstralski strani je celo dejal, da "če je letalo kje tam zunaj, potem ga bomo našli".

Agonija svojcev Odsotnost informacij je zagotovo najtežja za svojce potnikov. "Lahko sprejmemo kakršenkoli odgovor, ni pomembno, ali je bila nesreča ali pa je šlo za podtaknjeno eksplozijo. A nimamo nič, nobenih informacij. To je za nas težko in nesprejemljivo," je za britanski Telegraph dejal Jack Song, brat ene od potnic.

Nekateri svojci so izredno nezaupljivi in dvomijo o izjavah oblasti, zato redno protestirajo pred malezijsko ambasado v Pekingu in zahtevajo odgovore.

V letu dni so se razvile tudi številne teorije zarote. Vse od tega, da so letalo ugrabili teroristi, do tega, da so ga po nesreči sestrelili.

Kaj smo se iz nesrečne zgodbe naučili? Izginotje malezijskega letala je pretreslo celotno svetovno javnost, saj je težko sprejeti dejstvo, da je tako veliko letalo, kot je Boeing 777, kar tako izginilo. Dogodek je tako zbudil predvsem strokovnjake na področju letalstva, ki se zdaj trudijo, da bi zapolnili luknje v letalskih sistemih.

Med drugim so predlagali tudi nova določila na tem področju, in sicer naj bi letalske družbe po novem signal letala prek radarjev ali satelitov pridobivale vsakih 15 minut in ne na od 30 do 40 minut, kot je veljalo do zdaj. Krajši komunikacijski intervali bi namreč oblasti prej opozorili na izginotje malezijskega letala in morda bi se stvari lahko razpletle drugače.

Novo pravilo bi bilo tudi to, da bi na letalo namestili vsaj 18 sedežev z vgrajenim avtomatskim sistemom za oddajanje signala vsako minuto, če bi letalo skrenilo s poti.

Letalska industrija se prav tako ukvarja z vprašanjem, kako narediti črne skrinjice, ki bi jih lažje našli. Med drugim se pogovarjajo o tem, da bi se skrinjice izstrelile iz letala in bi nato plavale na vodi.

Podaljšati pa želijo tudi življenjsko dobo baterije v skrinjicah, ki bi tako namesto 30 dni signal oddajale 90 dni.

Ne spreglejte