Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2013,
12.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

letalska nesreča

Sobota, 15. 6. 2013, 12.04

8 let

Po 40 letih končno znan pravi vzrok smrti Jurija Gagarina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Štirideset let po tem, ko je umrl Jurij Gagarin, je v javnost prišel pravi vzrok smrti prvega človeka v vesolju. Res je šlo za človeški faktor, a krivec ni bil sam Gagarin.

Jurij Gagarin, prvi človek, ki je poletel v vesolje, je marca 1968 tragično umrl v letalski nesreči. Vzrok smrti pa že od takrat naprej buri duhove. Nesrečo, ki se je zgodila sedem let po njegovem poletu v vesolje 12. aprila 1961, so v preteklosti pripisovali različnim dogodkom. Skrivnost je zdaj dokončno razkril znani ruski kozmonavt Aleksej Leonov, ki se je sicer že več desetletij z oblastmi boril za dovoljenje, da razloži, kaj se je dogajalo tistega usodnega dne.

Sklepi uradne preiskave Preiskavo o vzroku Gagarinove smrti je sicer izvedla in končala pristojna komisija še v času Sovjetske zveze, njeni leta 2011 objavljeni sklepi pa so pokazali, da naj bi bil za smrt odgovoren nevaren letalski manever. Gagarin naj bi se med pilotiranjem letala miG-15 skušal izogniti tujemu objektu – kot na primer gosi ali raziskovalni sondi –, manever pa je bil zanj poguben.

"Dejansko se je vse odvijalo drugače …" "Takšnemu sklepu bi lahko verjel samo civilist, ne pa tudi profesionalec," na to za ruski RT odgovarja Leonov. "Dejansko se je vse odvijalo drugače," pripoveduje nekdanji ruski kozmonavt, ki je bil tistega dne prisoten na prizorišču vojaških vaj, kjer je umrl Gagarin, ki je ob tem razkril novo pomembno podrobnost nesreče – krivdo nosi pilot, vendar ne Jurij Gagarin. Neavtoriziran lovec SU-15 je namreč letel izredno blizu Gagarinovega letala.

Drug pilot se ni držal protokola "V tem primeru se pilot ni držal protokola, spustil se je prenizko. To vem zato, ker sem bil tam. Slišal sem zvok in govoril s pričami. Pilot se je tako močno približal Gagarinu, da je njegovo letalo obrnilo, nato pa je padlo v vrij – globoko spiralo pri hitrosti 750 kilometrov na uro, če smo natančni," pojasnjuje Leonov, ki je bil tistega dne zadolžen za usposabljanje skakanja s padalom.

Prepoznal ga je po materinem znamenju na vratu Vojska je sprva predvidevala, da se je Gagarinu uspelo katapultirati iz letala, njegovega trupla namreč niso našli ob razbitinah letala. Posmrtne ostanke ruskega kozmonavta so našli šele naslednji dan. "Prepoznal sem ga po temnem materinem znamenju na vratu, ki sem ga opazil šele prejšnji dan," izpostavlja Leonov. Ko je ta pred nekaj leti dobil v vpogled dejansko poročilo o nesreči, je v njem našel obilo nedoslednosti. Oblasti so celo priredile njegova pričevanja in ponaredile njegov podpis.

Digitalna rekonstrukcija dogodka S pomočjo skupine strokovnjakov in sodobne tehnologije je Leonovu uspelo digitalno ponovno ponazoriti podrobnosti nesreče, preiskava pa je pokazala, da so bile njegove prvotne slutnje pravilne in da je edina mogoča razlaga dejansko vpletenost drugega vojaškega letala. "Letalo se spusti v globoko spiralo, če mimo prileti večje, težje letalo. In točno to se je zgodilo z Gagarinom. Samo ta trajektorij ustreza vsem vnesenim parametrom."

Imena odgovornega pilota ne sme razkriti Ime moškega, odgovornega za smrt enega največjih ruskih junakov vseh časov, še vedno ostaja neznanka. Leonov je od oblasti namreč dobil predpogoj, preden je šel lahko s svojo zgodbo v javnost – pilot mora ostati neimenovan. Znano je le, da je človek danes star okoli 80 let in izredno šibkega zdravja. "Obljubil sem, da ga ne bom razkril," vztraja Leonov.

Različne teorije (zarote) O Gagarinovi smrti so sicer leta krožile različne teorije, saj so mnogi podvomili o uradno razlago ruskih oblasti. Nekateri viri so trdili, da je Gagarinovo letalo strmoglavilo, potem ko je v pilotovi kabini zmanjkalo kisika, spet drugi pa so razvijali različne teorije zarot o srečanju z nezemeljskimi plovili. Nemalo pa je bilo tudi tistih, ki so že ves čas namigovali, da je prišlo do bližnjega srečanja z drugim letalom.

Ne spreglejte