SiolNET. Novice Svet
0,44

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po 22 letih in več kot 100 zaslišanjih zmagal v pravni bitki za 0,24 evra

0,44

termometer

Indijec, ki so mu leta 1999 pri nakupu vozovnic za vlak zaračunali 20 rupij oziroma 0,24 evra preveč, je končno zmagal v 22 let trajajočem primeru.

Tungnath Čaturvedi je za BBC povedal, da se je udeležil več kot 100 zaslišanj v zvezi s primerom, ob tem pa dejal: "Ne morem določiti cene energije in časa, ki sem ju izgubil v boju s tem primerom."

Pritožil se je nemudoma 

Čaturvedi je leta 1999 na železniški postaji Mathura Cantonment v severni indijski državi Utar Pradeš, kjer živi, kupil dve vozovnici za potovanje iz mesta Mathura v Moradabad. Kot je pojasnil, sta vozovnici stali 35 rupij, kar je 0,43 evra. Čaturvedi je izročil 100 rupij, kar je 1,22 evra. Uslužbenec na postaji mu je vrnil le 10 rupij, kar je 0,12 evra, pri čemer je odvetniku zaračunal skupaj 90 rupij (1,10 evra) namesto 70 (0,85 evra). 

Čaturvedi se je nemudoma pritožil, da so mu zaračunali preveč, vendar mu takrat niso ponudili vračila, poroča BBC. Zato se je odločil vložiti pritožbo proti severovzhodni železnici Gorakhpur, ki je del indijskih železnic, in referentu za rezervacije, ki je bil vpleten v incident na potrošniškem sodišču v Mathuri.

Sodišča v Indiji delujejo počasi 

Za potrošniška sodišča v Indiji je sicer znano, da delujejo počasi, saj imajo vsako leto veliko predloženih primerov. Prav zato so za Čaturvedijev primer potrebovali 22 let. 

"Železnice so tudi poskušale zavrniti primer, češ da je treba pritožbe proti železnicam nasloviti na železniško sodišče, ne na potrošniško sodišče," je Čaturvedi povedal za BBC. "Vendar smo uporabili sodbo vrhovnega sodišča iz leta 2021, da bi dokazali, da je zadevo mogoče obravnavati na potrošniškem sodišču," je dodal.

Globo morajo plačati v 30 dneh 

Dvaindvajset let po tem, ko je indijski odvetnik vložil tožbo proti železnici, je potrošniško sodišče stopilo na njegovo stran. Železniškemu podjetju je bilo naloženo, da moškemu plača globo v višini 15 tisoč rupij, kar je enako 182,94 evra, in Čaturvediju povrne dodatnih 0,24 evra z 12-odstotnimi obrestmi na leto od leta 1999 do 2022.

Na železnici imajo 30 dni časa za plačilo zneska Čaturvediju, po tem času pa bo vsota zvišana na dodatno 15-odstotno obrestno mero.

Vrhovno sodišče Novice 12 obtožnic zaradi vdorov v demokratske računalnike Posel danes Adria Airways z odškodninskimi tožbami in ovadbami Zoran Janković Novice Afera seks za službo: "S takimi napadi hočejo vzbuditi strah"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin