SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

12 obtožnic zaradi vdorov v demokratske računalnike

0,16

termometer

Vrhovno sodišče
Foto: Reuters

Posebni tožilec za preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 Robert Mueller je vložil obtožnice proti 12 ruskim obveščevalcem zaradi vdorov v računalnike demokratske stranke. Predsednik Donald Trump, ki so mu Rusi pomagali do zmage, se bo v ponedeljek lahko o tem pogovarjal z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom v Helsinkih.

Nove obtožnice je naznanil namestnik pravosodnega ministra ZDA Rod Rosenstein, ki je pristojen za nadzor nad Muellerjem, ker se je moral pravosodni minister ZDA Jeff Sessions zaradi predvolilnih stikov z Rusi izločiti iz preiskave, kar mu Trump še vedno hudo zameri.

"Internet ameriškim nasprotnikom omogoča napade na Američane z novimi in nepričakovanimi sredstvi. Za svobodne in poštene volitve se je potrebno močno boriti in vedno bodo nasprotniki, ki bodo razpihovali notranje delitve in nas skušal zmesti, razdeliti in osvojiti," je dejal Rosenstein, ki pa je priznal, da ni nobenih dokazov, da bi vdori v računalnike spremenili rezultate volitev ali, da bi kakšen Američan zavestno komuniciral z Rusi.

Nakradli informaciej in jih razširli po internetu

Mueller je tako vložil obtožnice le proti 12 članom ruske vojaške obveščevalne službe GRU, ki bi naj vodili dejavnosti spletnih hekerjev pod imenom Guccifer in DCLeaks. Ti so glede na obtožnico vdrli v računalniški sistem demokratske stranke in odbora za kongresne volitve, nakradli informacije in jih razširili po internetu.

Te obtožbe so znane že dolgo časa, vendar so šele sedaj uradne, trenutek objave pa pri ameriških analitikih sproža komentarje, da Mueller morda le ni povsem nad dnevno politiko, čeprav doslej z ničemer ni odgovoril na politične napade Trumpa in njegovih zagovornikov, kot je nekdanji newyorški župan Rudy Giuliani. Objavljene so bile dan po kongresnem cirkusu in nekaj dni pred vrhom Trumpa in Putina.

Napadi na Muellerja, čeprav večinoma komični in brez osnove, so v nekaj mesecih uspeli močno načeti kredibilnost ruske preiskave v javnosti. Zadnje ankete ugotavljajo, da so Američani trenutno glede preiskave razdeljeni približno na polovico. Ena polovica preiskavi zaupa, druga jo ima za politično gonjo proti Trumpu.

Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju Novice Trump objavil "zelo prijazno" pismo Kim Jong-una

Do zdaj trije priznali krivdo

Ne glede na to, da je Mueller doslej uspel dobiti priznanje krivde od treh Trumpovih nekdanjih sodelavcev, vodja Trumpove kampanje Paul Manafort je v zaporu, obtoženih je skupaj 20 oseb in tri podjetja. Mueller je že vložil obtožnice proti 13 Rusom zaradi vodenja kampanje za Trumpa in proti Clintonovi na družbenih medijih.

Obtožnice so objavljene le dan potem, ko so republikanci v kongresu uprizorili kaotično zaslišanje in napade na FBI zaradi preiskave Trumpove kampanje in njenih stikov z Rusi pred volitvami 2016. Republikanci so se postavili v vlogo zaščitnika interesov njihovega predsednika in posredno tudi Rusije.

Nihče od njih namreč med zaslišanjem ni izrazil skrbi zaradi ruskega vpletanja v volitve, kar so potrdile vse ameriške obveščevalne agencije, skrbelo jih je le to, da je bil eden od agentov FBI proti Trumpu.

Dejstvo je, da FBI preiskave Trumpove kampanje zaradi stikov z Rusi pred volitvami ni objavil in javnost o tem ni vedela nič. Direktor FBI James Comey pa je z vodenjem preiskave uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte demokratske predsedniške kandidatke Hillary Clinton slednji prizadel hud udarec pred volitvami, čeprav preiskava ni ugotovila nobenih kršitev.

Donald Trump Foto: Reuters

Trump vztraja: Preiskava je lov na čarovnice

Trump vztraja, da je preiskava lov na čarovnice in delo jeznih demokratov zaradi poraza na volitvah, čeprav jo vodijo republikanci, kot sta Rosenstein in Mueller. Še v četrtek se je Trump v Bruslju ponovno norčeval iz novinarjev zaradi vprašanj o tem, ali bo na vrhu s Putinom v Helsinkih omenil vpletanje v volitve. Povedal je, da bo Putina vprašal o tem in, če mu bo spet zanikal, kaj veliko ne more storiti.

Mueller vodi tudi preiskavo Trumpa zaradi domnevnega oviranja pravosodja oziroma preiskave ruske afere. Med drugim je sumljivo to, da je odpustil Comeyja in dejal, da je to storil zaradi ruske preiskave.

Sumljivo je tudi to, da je narekoval izjavo o srečanju članov njegove kampanje z Rusi pred volitvami. Njegov sin Donald mlajši je privolil v srečanje po obljubi, da bo dobil negativne informacije o Clintonovi, uradna zgodba po Trumpovem nareku pa je bila potem, da je šlo za srečanje o posvojitvah ruskih sirot v ZDA.

Glede na dosedanje obtožnice Muellerjeve preiskave in ugotovitve kongresnih preiskav razen za Trumpa in njegove podpornike ni dvoma, da se je Rusija vpletala v volitve, da mu pomaga oziroma škodi Clintonovi. Edino vprašanje, ki še ostaja, je to ali je Trump pri tem sodeloval ali ne.

Trump Novice Dojenček Trump poletel nad Londonom #foto #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin