Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 7. 2018,
7.24

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

8

Natisni članek

ZDA Velika Britanija brexit Donald Trump Theresa May

Petek, 13. 7. 2018, 7.24

5 let, 9 mesecev

Dojenček Trump poletel nad Londonom #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,17

8

Britanska premierka Theresa May je danes po pogovorih z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom dejala, da oba stremita k oblikovanju prostotrgovinskega sporazuma med državama, ko bo Otok zapustil Evropsko unijo. Trump je ob tem dodal, da bo spoštoval odločitev Londona glede načrtov za brexit.

Trump je danes ob prihodu v dvorec Chequers dejal, da z britansko premierko Thereso May verjetno še nikoli nista razvila tako dobrega odnosa kot na večerji v četrtek v palači Blenheim. Ob tem pa ni želel komentirati svojega pogovora za tabloid The Sun, v katerem je bil kritičen do načrta britanske vlade za brexit.

Ob prihodu ga je premierka pozdravila, Trump pa je zatrdil, da imata "zelo zelo močan" odnos in da sta za njim zelo produktivna dva dneva. Pojasnil je, da sta že govorila več kot eno uro, danes pa bosta spregovorila še o trgovanju in vojski.

Na protestih proti politiki Donalda Trumpa se je danes v Londonu zbralo več deset tisoč ljudi. Protestniki so izpostavljali, da je Trump ksenofob in da si ga ne želijo v državi. V britanski prestolnici so med drugim dopoldne blizu poslopja parlamenta izpustili ogromen s helijem napolnjen balon, ki upodablja karikiranega dojenčka Trumpa v plenicah.

Trump je dejal, da se zaradi balona v Veliki Britaniji ne počuti dobrodošlo.

 

"Ravno sva si ogledala nekatere neverjetne protiteroristične zadeve, ki se jih izvaja tu v sodelovanju z ZDA in odnos je res zelo zelo močen," je poudaril Trump. Mayeva pa je dodala, da bosta spregovorila o resnih priložnostih glede trgovanja po brexitu.

Tiskovna predstavnica premierke pa je danes pojasnila, da bo Mayeva Trumpa obvestila o napredkih glede britanskih načrtov o izhodu iz EU. "Prepričani smo, da lahko dosežemo dober trgovinski dogovor z ZDA," je dodala.

Nekateri britanski peki so Trumpov obisk izkoristili za prodajo posebnih piškotov, ki so jih poimenovali po njem. | Foto: Cover Images Nekateri britanski peki so Trumpov obisk izkoristili za prodajo posebnih piškotov, ki so jih poimenovali po njem. Foto: Cover Images

Novinarji so med fototerminom sicer pozivali Trumpa, naj komentira svoj pogovor za The Sun, a je predsednik ignoriral prošnjo medijev ter le odkimal z glavo in skremžil obraz, poroča britanski BBC.

V intervjuju je med drugim dejal, da bo načrt premierke za brexit verjetno uničil možnosti za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med Veliko Britanijo in ZDA.

Donald Trump, Theresa MAy | Foto: Reuters Foto: Reuters

Trump se bo sicer danes srečal še z britansko kraljico Elizabeto II., nato pa s soprogo Melanio odpotoval na Škotsko, kjer ima v lasti dve igrišči za golf, in tam preživel konec tedna.

Novice Trump na večerjo, protestniki vzklikali ''sram te bodi'' #foto #video
Ostro tudi nad londonskega župana

Trump je v intervjuju za The Sun kritiziral tudi londonskega župana Sadiqa Khana in dejal, da je njegovo urejanje kriminala v mestu strašno slabo. "Poglejte, kaj se dogaja v Londonu. Mislim, da se zelo slabo spoprijema s terorizmom." Obregnil se je tudi ob napovedane množične proteste v Londonu, ki jih je Khan dovolil. "Mislim, da ni gostoljuben do tuje vlade, ki je zelo pomembna. Morda ne mara njenega sedanjega predsednika, ampak jaz predstavljam ZDA," je dejal.

Trumpa so s soprogo Melanio sinoči gostili na slovesni večerji z nemalo ceremonije v palači Blenheim blizu Oxforda. | Foto: Reuters Trumpa so s soprogo Melanio sinoči gostili na slovesni večerji z nemalo ceremonije v palači Blenheim blizu Oxforda. Foto: Reuters

Donald Trump, Theresa May
Novice Pred prihodom Trumpa v VB na lestvicah kraljuje pesem Ameriški idiot
Britanska premierka Theresa May je danes po pogovorih z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom dejala, da oba stremita k oblikovanju prostotrgovinskega sporazuma med državama, ko bo Otok zapustil Evropsko unijo. Trump je ob tem dodal, da bo spoštoval odločitev Londona glede načrtov za brexit. Po brexitu "za nas ne bo omejitev glede trgovinskih sporazumov po svetu", je zatrdila Mayeva.
Srečanje Donalda Trumpa in Kim Jong-una v Singapurju
Novice Trump objavil "zelo prijazno" pismo Kim Jong-una
Trump se je po novinarski konferenci na podeželskem dvorcu britanske premierke s helikopterjem odpravil proti Windsorskemu gradu, kjer ga je s soprogo Melanio še sprejela kraljica Elizabeta II. 
Ne spreglejte