Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 8. 2018,
11.40

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

1

Natisni članek

otrok umor Nizozemska

Ponedeljek, 27. 8. 2018, 11.40

5 let, 8 mesecev

Po 20 letih prijeli osumljenca za umor 11-letnega dečka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,27

1

Dvajset let po brutalnem umoru enajstletnega nizozemskega dečka so v Španiji v nedeljo prijeli osumljenca, je sporočila nizozemska policija po eni najobsežnejših preiskav umora na Nizozemskem. Osumljenca so po letih iskanja identificirali letos na podlagi najobsežnejšega zbiranja vzorcev DNK v državi.

Enajstletni Nicky Verstappen je izginil v noči 9. avgusta leta 1998, ko je bil na poletnem taboru v nizozemskem naravnem rezervatu Brunssumerheide blizu meje z Nemčijo. Njegovo truplo so našli v gozdu blizu tabora naslednji večer, ugotovili pa so, da je bil pred umorom spolno zlorabljen.

pogrešane osebe Slovenija
Novice Kje so pogrešani v Sloveniji: živi, ponesrečeni, umorjeni?

Policija je sporočila, da so v nedeljo v Španiji prijeli 55-letnega osumljenca, potem ko ga je priča prepoznala po fotografiji, ki je bila v preteklih dneh objavljena v medijih ob pozivu policije. Pozdravili so dobro sodelovanje s špansko policijo in dodali, da postopek njegove izročitve Nizozemski že poteka.

Kot je izvedela AFP, so ga danes prepeljali na sodišče v mestu Granollers, kjer ga preko video konference zaslišujejo sodniki višjega sodišča v Madridu, ki odloča o zahtevah za izročitev. Policija je osumljenca imenovala samo z Jos B., mediji pa poročajo, da gre za Josa Brecha, bivšega voditelja skavtov, ki naj bi bil strokovnjak za preživetje. V času umora je sicer delal v taboru.

otrok, dojenček, jok
Novice V Veliki Britaniji aretirali žensko, ki naj bi umorila osem novorojenčkov

Španska policija je nato danes sporočila, da so ga prijeli v nedeljo popoldne blizu mesta Castelltercol kakih 50 kilometrov od Barcelone, ko je odšel po drva. Pri njem so našli opremo za preživetje v divjini, vključno z opremo za ribištvo, kot tudi knjigo o užitnih rastlinah in dehidrirano hrano.

V času umora je policija izvedla obsežno iskalno akcijo, a morilca niso našli. Februarja letos so nato v okviru preiskave pozvali več kot 20 tisoč moških iz regije Limburg, kjer se je zgodil umor, za vzorce DNK. Z digitalno tehnologijo jim je namreč uspelo leta 2008 izdelati DNK-profil storilca na podlagi sledi, najdenih na oblačilih dečka. Vendar pa v bazi podatkov noben vzorec DNK ni ustrezal osumljenčevemu.

Na poziv se je prostovoljno odzvalo okoli 16 tisoč moških, a med njimi ni bilo Brecha. Ta je bil v času umora star 35 let in v preiskavi zaslišan kot priča, zato je njegova neudeležba sprožila sum pri policiji.

sodišče kladivo
50-letnemu Šesku za umor tašče 26 let zapora

Aprila je nato njegova družina sporočila, da je pogrešan. Ko je policija preiskala njegovo kočo v francoskem hribovju Vogezi, so na njegovih osebnih predmetih našli njegov DNK, ki je ustrezal osumljenčevemu. Evropski nalog za pripor so izdali 12. junija.

Ne spreglejte