SiolNET. Novice Svet
0,60

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Plenković protestiral pri Sassoliju zaradi incidenta s poslanci EP

0,60

termometer

Andrej Plenković
Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes med videokonferenco s predsednikom Evropskega parlamenta Davidom Sassolijem protestiral zaradi zasebnega obiska štirih evropskih poslancev iz Italije na meji med Hrvaško ter BiH minulo soboto. Menil je, da niso spoštovali hrvaških zakonov.

Hrvaška policija je štirim italijanskim poslancem iz vrst Zavezništva socialistov in demokratov (S&D) prejšnjo soboto preprečila obisk nadzorne točke hrvaške policije v sisaško-moslavški županiji na delu meje z BiH, ki ga migranti pogosto uporabljajo za nezakonit prehod meje, piše STA.

Evropski poslanci so želeli ugotoviti, kako hrvaški policisti ravnajo z nezakonitimi migranti in iskalci azila. A policisti so skupini poslancev, s katerimi so bili tudi italijanski novinarji, pot prekrižali približno 150 metrov od meje.

Plenković je v današnjem pogovoru s Sassolijem poudaril, da je bil namen obiska italijanskih poslancev povzročiti incident in škodovati mednarodnemu ugledu Hrvaške, in to ob nespoštovanju hrvaških zakonov in inštitucij, so danes sporočili s sedeža hrvaške vlade.

"Ne morejo samovoljno prestopiti meje, kjer je to prepovedano"

"Hrvaška je po diplomatski poti opozorila poslance, da ne morejo samovoljno prestopiti meje, kjer je to prepovedano. Napotila jih je na prehod meje na zakonit način na uradnem mejnem prehodu, a so to ignorirali," je dejal Plenković. Izrazil je pričakovanje, da se tovrstne provokacije ne bodo ponovile.

Kot so še sporočili iz hrvaške vlade, sta se Plenković in Sassoli strinjala, da je bil obisk evropskih poslancev iz vrst S&D "zasebne narave" in da ni šlo za obisk, ki bi ga organiziral ali odobril Evropski parlament. "Izpostavila sta tudi pomembno vlogo Hrvaške pri nadzoru in upravljanju zunanje meje Evropske unije," so še zapisali. Kot so dodali, je Sassoli izrazil tudi podporo vstopu Hrvaške v schengensko območje, še piše STA.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin