SiolNET. Novice Svet
7,01

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Plenković kritičen do groženj z blokadami

7,01

termometer

Andrej Plenković
Foto: Reuters

Hrvaški premier Andrej Plenković danes v Bruslju ni želel dodatno pojasniti svoje izjave, da Slovenija ne bo mogla v nedogled blokirati hrvaškega vstopa v schengensko območje. Dodal je le, da kakršnokoli poseganje po nekih blokadah in zlorabljanje tem, ki niso povezane z osrednjim problemom, ni dobro.

Andrej Plenković Novice Plenković: Slovenija ne bo mogla večno blokirati vstopa Hrvaške v schengen

"Ni potrebe po nadaljnjem pojasnjevanju. Nisem tak kot nekateri drugi, ki se vznemirijo, ko pridem na obisk v Bruselj, in potem to komentirajo. Ne vem, ali smo mi kdaj komentirali obisk slovenskega premierja," je odgovoril hrvaški premier Andrej Plenković na vprašanje, ali lahko pojasni svojo izjavo glede Slovenije.

"Slovenija vstopa Hrvaške v schengen ne more v nedogled blokirati"

"Povedal sem dovolj, vse so dobro razumeli. Imamo načine, kako rešujemo dvostranska vprašanja, sosedsko, trezno in razumno. Kakršnokoli poseganje po nekih blokadah, izkoriščanje tem, ki niso povezane z osrednjimi problemi, to ni dobro in na koncu kratko potegne tisti, ki to počne," je dodal.

Andrej Plenković in Jean-Claude Juncker Foto: Reuters Plenković je v petek na vprašanje hrvaških novinarjev, ali bi lahko Slovenija na dolgi rok blokirala vstop Hrvaške v schengen, dejal, da Slovenija ne more v nedogled blokirati. "Mi smo članica, imamo zadostne mehanizme, samo to bom rekel," je dejal.

Tudi danes je novinarjem zagotovil, da je za Hrvaško zelo pomembno, da do konca leta dobi pozitivno oceno Evropske komisije glede vstopa v schengen. Datuma sicer ne more navesti, je dodal. V petek je dodal, da je dobil "zelo jasna zagotovila" predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja, da bo komisija Hrvaški dala zeleno luč za vstop v schengen do konca svojega mandata.

Potem ko bo Hrvaška dobila zeleno luč Evropske komisije, morajo njen vstop v schengensko območje še vedno potrditi vse države članice.

Komentarji

28

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Wolf / 28.09.2019. ob 16:17 +18 - 1

  Lepo piše in stvar je jasna. Sporazum MORAJO potrditi VSE članice. Slovenija reče NE. In ne popusti pred nobenim kupčkanjem, korenčkom ali palico. FAK JU Bruselj in Kroati. Samo z odločnim nastopom si pridobiš spoštovanje in sedež za mizo, ne pa s prilizovanjem in čakanjem na drobtinice z gospodarjeve mize v strahu pred brco.

  +18 - 1
 • slov1ec / 28.09.2019. ob 16:43 +15 - 3

  Odnosi s sosedami bodo po volji Hrvatov, ali pa odnosov ne bo. Sploh ko gre za meje. Po 30 letih imajo Hrvati urejene meje z Luxemburgom, Gibraltarjem, Mongolijo... NIMAJO jih pa : s Slovenijo, Madžarsko, Srbijo, BiH, Črno goro ! Seveda pa sami ne nosijo nobene krivice za takšno stanje. Edino česar ne razumem je, da nisem nikjer v HR opazil kakšnega spomenika človeku, ki jim je omogočil vstop v EU ( " kakšen krasen dan..")

  +15 - 3
 • traverza / 28.09.2019. ob 17:26 +13 - 3

  Napihnjen avtokrat, ki omogoča proustaštvo in zatiranje manjšin. Slovenija mora zahtevati reparacije za zasedbo slo ozemlja s strani ndh.

  +13 - 3
delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin