Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 3. 2013,
20.27

Osveženo pred

3 leta, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša Zoran Milanović dogovor Ljubljanska banka

Nedelja, 10. 3. 2013, 20.27

3 leta, 4 mesece

Planet TV: Janša in Milanović bosta nazdravila dogovoru o LB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ponedeljek, 11. marca, se bo s podpisom memoranduma na gradu Mokrice v smer rešitve obrnil spor med Slovenijo in Hrvaško, glede deviznih hranilnih vlog varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke (LB).

Dogovor bosta podpisala slovenski in hrvaški premier Janša in Milanović. Tako se bo po 18 letih spor, glede deviznih vlog hrvaških varčevalcev, vrnil v okvir nasledstva. Hrvaška bo zagotovila mirovanje tožb varčevalcev, Slovenija pa bo odprla pot sosedi v Evropsko unijo. Spor med sosedama glede varčevalcev nekdanje LB se vleče že od leta 1995. "Jasno je, kaj je po našem narava dolga oziroma kdo je dolžan," je dejal hrvaški premier Zoran Milanović. Prepričani so, da Slovenija dolguje okoli 400 milijonov evrov z obrestmi, kar so želeli izterjati s sodnimi postopki. Z dogovorom pa: "Hrvaško vlado obvezuje, da v tem času ne bo začenjala novih postopkov."

Na več kot milijardo evrov dolga hrvaških podjetij do LB pa so pozabili.

"Treba je poudariti, da je imela podružnica dolg do podjetij na hrvaškem, ki je precej večji kot tisto, kar je ostalo kot terjatev do varčevalcev na Hrvaškem," je prepričan Marko Voljč, takratni vršilec dolžnosti generalnega direktorja Ljubljanske banke, pozneje deset let prvi mož NLB. Rešitev bosta zdaj državi iskali v okviru nasledstva, nad čemer bo bdela baselska Banka za mednarodno poravnavo. Gre za kompromis. "Glavni interes Hrvaške je bil, da pospeši pristopno pogodbo," je dejal Janša. "Izkazalo se je, da smo zmožni sami reševati težave kot dve normalni, odrasli državi," pa je povedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. Slovenija tako zdaj najverjetneje le ne bo zadnja država, ki bo ratificirala hrvaški vstop v EU. "12. oktobra bo Državni zbor začel s proceduro, ne bo ga končal dokler ne bomo tudi s strani Hrvaške dobili preko diplomatskih poti ratificirane listine memoranduma," je povedal Janez Janša. "Ko se je pokazala dobra volja, ko se je slovenska politika poenotila in spoznala, da gre za pomembno vprašanje, je laže steklo," je izjavil Milanović.

Dogovoru, ki sta mu pot utrla finančna strokovnjaka Arhar in Rogić, ga nadaljevala diplomata Pusićeva in Erjavec, bosta na koncu nazdravila Janša in Milanović. V ponedeljek, 11. marca, na Mokricah.

Ne spreglejte