Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 2. 2013,
19.16

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Italija parlamentarne volitve Silvio Berlusconi

Petek, 22. 2. 2013, 19.16

8 let, 3 mesece

Planet TV: Evropo skrbi morebitna Berlusconijeva zmaga

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vse oči so uprte v Italijo, kjer bodo v nedeljo volitve. Evropo sicer skrbi morebitna zmaga Silvia Berlusconija, saj bi v tem primeru lahko Italija postala nova Grčija.

V sosednji Italiji pa se – podobno kot pri nas – spopadajo s kratkim spominom. Silvio Berlusconi ima pred nedeljskimi volitvami spet realne možnosti za zmago. Kljub vsem sodnim postopkom, ki so vloženi proti njemu.

Verjetno igra vlogo prav imuniteta, ki je očitno res najkrajša pot mimo kazni. In kdo vse mu stoji nasproti? Televizijski komedijant, priznani profesor in nekdanji član italijanskih komunistov. A Silvio ima ob pridobivanju volivcev v rokavu vedno kakšnega aduta.

Neapelj je mesto na jugu Italije, katerega ulice najbolje ponazarjajo vse težave države. "Jaz in moji nečaki, ki so stari 20 let, nimamo nobene perspektive, te generacije nimajo nobene prihodnosti," je povedala prebivalka Neaplja.

Prav zato z obljubo o drugačni prihodnosti, brez političnih kast, brez privilegijev prek interneta na ulice privablja Beppe Grillo. Televizijski komik namesto televizijskih nastopov zdaj ljudem na trgih obljublja politični cunami.

"In potem gledam na televiziji vse te obraze, ki pravijo rešitve. Rešitve težav, ki so jih ustvarili sami," je v javnem nastopu povedal Grillo.

Po javnomnenjskih anketah je prepričal že 20 odstotkov ljudi. Še boljše kaže nekdanjemu premieru Berlusconiju. Medijskemu mogotcu, ki je veljal za politično mrtvega, zdaj pa volivce mami s pismi, v katerih obljublja, da jim bo, ko bo premier, povrnil plačane davke.

"Nikoli še nisem poslal devet milijonov pisem, nikoli še nisem potrošil toliko denarja za znamke za pisma, niti za svoja dekleta," je povedal Berlusconi.

Da je pijan od obljub, Berlusconija napadata prva nasprotnika: Monti in levi Bersani. Oba stavita na razum Italijanov. Medtem ko v Italiji še ni nič odločeno, Evropo močno skrbi morebitna zmaga Berlusconija, saj se boji, da bi Italija v primeru njegove zmage lahko postala druga Grčija.

Ne spreglejte