Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 12. 2014,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Hrvaška

Ponedeljek, 15. 12. 2014, 12.19

8 let

Petkrat aretirani predsedniški kandidat

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ivan Vilibor Sinčić je s 25 leti najmlajši hrvaški kandidat za predsednika države.

Ko so se vlagale predsedniške kandidature na Hrvaškem, se je zgodilo presenečenje. Ivan Vilibor Sinčić, 25-letni elektroinženir, je prinesel več kot 15 tisoč podpisov podpore in je uradno postal eden izmed štirih kandidatov na bližnjih predsedniških volitvah. Mediji so ga v hipu pograbili. Ne le da je nov obraz na hrvaški politični sceni, njegov življenjepis je dovolj pisan, da je postal ljubljenec predvsem rahlo rumenih medijev.

Aktivist proti deložacijam Sinčića sicer hrvaška javnost pozna kot aktivista organizacije Živi zid, ki se bori proti deložacijam obubožanih državljanov. Ker se fizično zoperstavlja deložacijam, je bil že petkrat aretiran, od tega štirikrat letos. Organizacija Živi zid je nastala pred tremi leti. "Združili smo se, da bi lahko pomagali ljudem, ki jih ta sistem uničuje," je dejal za televizijo N1: "Dojeli smo, da politična platforma ne more funkcionirati brez aktivizma."

Kot razlog, zakaj se je odločil za kandidaturo, navaja, da je želel opozoriti na nemogočo zadolženost državljanov in nezmožnost odplačevanja kreditov v trenutnem sistemu. Kot trdi, so v organizaciji pomagali že več sto državljanom, ki so jih banke hotele deložirati. Sodeloval je tudi v akciji za organiziranje referenduma o prepovedi deložacije iz edinega doma ter proti razprodaji državnega premoženja. Zato ni čudno, da je glavni poudarek njegove predsedniške kampanje usmerjen v socialno reformo: "Želimo prenehanje varčevalnih ukrepov in siromašenja državljanov, deblokado 320 tisoč blokiranih računov in ustavitev vseh deložacij."

V lasti ima travnik ob slovenski meji Ni treba poudarjati, da Sinčić trdi, da nikoli v življenju ne bo vzel kredita, ker, kot pravi, noče biti "na daljinskem upravljavcu bank". V poročilu o svojem premoženju je navedel, da ima v lasti tisoč kvadratov travnika na meji s Slovenijo, ki mu ga je pred dvema letoma zapustil ded, in je vreden slabih 400 evrov. Na mesec pa zasluži 450 evrov honorarjev, saj je še študent fakultete za elektrotehniko in računalništvo v Zagrebu.

Rodil se je v Karlovcu, očetu inženirju in mami ekonomistki. Ima še starejšo sestro in dva mlajša brata. Kot je dejal v intervjuju za revijo Gloria, je bil vedno občutljiv na krivice. "Kot otrok sem bil dobričina, nikoli se nisem pretepal. Starša sta me vzgajala v duhu, naj živim častno, naj se ne pustim prodati. V šoli so me imeli za piflarja, saj sem od majhnega rad prebiral enciklopedije, ki smo jih imeli v domači knjižnici." Ime Vilibor si je dodal, ko je postal polnoleten. Kot pravi, so v družini generacije Ivanov, za ime Vilibor pa je slišal po naključju in bilo mu je všeč.

Poleg študija in političnega aktivizma se ukvarja še z organskim kmetijstvom. Na podedovani travnik je zasadil stare sorte sadja, prideluje pa tudi sladki krompir in eksotične grenke buče.

Zaročenka organska kmetovalka Nad organskim kmetovanjem je navdušena tudi njegova zaročenka, ki ga bo zvesto spremljala v predvolilni tekmi. Tudi Vladimira Palfi je članica organizacije Živi zid. Kot študentka gradbene fakultete se je srečala z aktivizmom. "Vedno me je motila denarna obremenjenost, zaradi katere sem morala delati cele noči, da sem lahko študirala.

Kmalu sem ugotovila, da še tako velika količina dela ne more spremeniti situacije in da je problem v širši družbi, v sistemu," je zapisala v življenjepisu na strani organizacije Živi zid. Je tudi nasprotnica Evropske unije, vse dokler "bo nad našo državo izvajala fiskalni teror".

Po diplomi je svojemu poklicu obrnila hrbet in začela z organskim kmetovanjem. "Rojena in odrasla sem v Medžimurju, v katerem je imelo kmetijstvo vedno pomembno vlogo," je dejala.

Svojega zaročenca je spremljala na prvi uradni tiskovni konferenci na Reki, napovedala pa je, da ga bo vestno spremljal vso kampanjo. Imata se za urbana nomada in nimata stalnega stanovanja. Trenutno bivata pri prijatelju v Zagrebu. "Vse, kar imam, lahko spravim v en kovček," je dejal predsedniški kandidat.

Njegov vzornik je Gandi Ivan Vilibor Sinčić se ne želi postavljati v politične kalupe, čeprav ga v medijih označujejo kot anarholiberalnega politika. Nekateri so ga celo označili kot trojanskega konja desnice, s katerim želijo poraziti levico. "Sedanje stranke so nastale z razpadom večjih strank iz preteklosti. To so vsi ljudje iz istega legla," je dejal za Večernji list: "Prišli smo v situacijo, da bi morali naslednjih 26 vsako leto za pet odstotkov zvišati BDP, da bi prišli na raven iz leta 1990. Mislim, da o njih in njihovih politikah sploh ni več treba izgubljati besed. Končno je iz steklenice izpuščen duh, ki jih bo porazil."

Meni, da je borec proti sistemu, ki je državljane pripeljal v upniška razmerja. Glavni krivec za to so seveda banke v navezi s politiko. "Moj predsedniški program je namenjen tistim, ki so v tranziciji izgubili," dodaja.

Čeprav je goreč borec proti sistemu, je njegov vzornik Gandi: "Mirno, a množično se je boril proti britanskemu imperiju. Tudi mi počnemo nekaj podobnega - nenasilje, državljanska neposlušnost, bojkot sistema."

Analitiki mu sicer ne napovedujejo zmage, lahko pa se zgodi, da bo dobil veliko glasov razočaranih državljanov, ki so siti sedanje politike.

Ne spreglejte