Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
31. 10. 2019,
16.00

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Natisni članek

Pentagon smrt ZDA Abu Bakr Al Bagdadi

Četrtek, 31. 10. 2019, 16.00

4 leta, 5 mesecev

Pentagon objavil posnetek operacije, v kateri so ubili Al Bagdadija #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

2

Pentagon je v sredo objavil več podrobnosti o vojaški operaciji v Siriji, v kateri je bil minuli konec tedna ubit vodja skrajne skupine Islamska država Abu Bakr Al Bagdadi. Med drugim so objavili videoposnetek, ki prikazuje ameriške specialce, kako vstopajo na dvorišče zgradbe, v kateri se je skrival Al Bagdadi.

General Kenneth McKenzie je na srečanju z novinarji v Pentagonu povedal, da so specialci med operacijo ubili štiri ženske in moškega, ko so ti začeli streljati na ameriško letalo, ki je sodelovalo v napadu. Enajst otrok, ki so jih našli v zgradbi, so prepeljali na varno, je dejal McKenzie.

Novice Trump potrdil smrt vodje IS Al Bagdadija #video

Al Bagdadi se je splazil v luknjo skupaj z dvema otrokoma in se razstrelil

Pojasnil je tudi, da sta skupaj z Al Bagdadijem, ko se je ta razstrelil, umrla dva otroka, ne trije. Koliko sta bila stara, ni vedel, je pa dejal, da sta bila mlajša od 12 let. General ni potrdil navedb ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je Al Bagdadi "ves čas cvilil, jokal in kričal". Namesto tega je povedal, da se je Al Bagdadi "splazil v luknjo z dvema majhnima otrokoma in se razstrelil, medtem ko so njegovi ljudje ostali na tleh". Drugih podrobnosti o zadnjih sekundah v življenju najbolj iskanega terorista ni želel razkriti.

Nekdanji vodja IS Abu Bakr Al Bagdadi je bil v vojaški operaciji v Siriji ubit minuli konec tedna. | Foto: Nekdanji vodja IS Abu Bakr Al Bagdadi je bil v vojaški operaciji v Siriji ubit minuli konec tedna.

Ko se je Al Bagdadi razstrelil, so ameriški specialci iz predora odstranili večjo količino ruševin in zavarovali njegove posmrtne ostanke. Te so pozneje uporabili za analizo DNK, ki je potrdila, da gre res za Al Bagdadija. Njegovo truplo so nato v 24 urah odvrgli v morje. Specialci so med napadom zasegli znatno količino dokumentov in drugega gradiva, na koncu pa so kompleks zravnali s tlemi.

Skrajneži izbrali naslednika Al Bagdadija

Islamska država (IS) je danes potrdila smrt Al Bagdadija in sporočila tudi ime njegovega naslednika. To je postal Abu Ibrahim Al Hašemi Al Kuraši. V zvočnem sporočilu, ki ga je objavil medijski kanal Islamske države Al Furkan, je skupina pozvala svoje privržence, naj prisežejo zvestobo novemu voditelju.
Abu Bakr al Bagdadi
Novice Američani naj bi imeli Al Bagdadijev DNK od leta 2004

Vojaški pes Conan prihodnji teden v Beli hiši

General McKenzie je še povedal, da se je vojaški pes, ki je imel pomembno vlogo v operaciji, poškodoval z električnim kablom pod napetostjo, ki ga je izpostavila bomba, s katero se je razstrelil Bagdadi. Pes pasme belgijski ovčar se je medtem že vrnil v službo, je dodal.

Ameriški predsednik Trump je danes razkril identiteto psa in sporočil, da ga bo prihodnji teden gostil v Beli hiši. Ime mu je Conan, do zdaj pa je bil to strogo varovan podatek, saj bi lahko z njegovo pomočjo identificirali specialno enoto, ki je izvedla operacijo v Siriji. Trump je na Twitterju objavil fotomontažo, na kateri podeljuje odlikovanje psu, in pripisal, da bo živa različica Conana z Bližnjega vzhoda v Belo hišo prišla prihodnji teden.

Donald Trump
Novice Trump sporočil, da je bil ubit tudi verjetni Bagdadijev naslednik
Ne spreglejte