Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 10. 2018,
21.37

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

Natisni članek

Donald Trump Mike Pence ZDA Rusija

Četrtek, 4. 10. 2018, 21.37

5 let, 6 mesecev

Pence Kitajsko obtožil vpletanja v ameriške kongresne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22
Mike Pence, kandidat, podpredsednik ZDA | Foto Reuters

Foto: Reuters

Podpredsednik ZDA Mike Pence je danes v govoru na konservativnem inštitutu Hudson v Washingtonu zatrdil, da ni nobenega dvoma, da se Kitajska vpleta v ameriško demokracijo. Tiskovna agencija Bloomberg je medtem poročala, da so Kitajci vgrajevali majhne vohunske čipe v računalniško opremo ameriškega podjetja.

Obtožbe o kitajskem vpletanju v ameriške volitve je prvi sprožil predsednik ZDA Donald Trump prejšnji teden v New Yorku. Trdil je, da si Kitajska želi poraza republikancev na kongresnih volitvah v ZDA 6. novembra, ker želi škodovati njemu zaradi trgovinskega pritiska.

So Trumpu do volilne zmage pomagali Rusi? 

Trump se v ZDA spopada z obtožbami, da so mu do volilne zmage leta 2016 pomagali Rusi. "Kar delajo Rusi, je le senca tega, kar dela Kitajska," je zagotovil Pence. Menil je, da Trumpova politika deluje, ker si želi Kitajska v Beli hiši drugačnega predsednika.

Nekdanji ameriški predsednik Barack Obama se je leta 2016 zavedal, da Rusi delujejo v korist Trumpa, vendar tega v pričakovanju zmage demokratke Hillary Clinton in Trumpovih kritik o vpletanju v volitve ni dal objaviti.

Melania Trump
Novice Melanio Trump v Malaviju pričakali protestniki

Trump in Pence takšnih zadržkov zaradi kritik nimata in zdaj se ameriški javnosti prikazuje, da rusko vpletanje na strani Trumpa, če je sploh bilo, ni niti približno tako grozno kot vpletanje Kitajske v pomoč demokratom. Med govorom je celo dejal, da je tajvanski model veliko boljša pot za kitajsko ljudstvo, čeprav ZDA ne spreminjajo svoje politike do Kitajske.

Donald Trump
Novice New York Times: Trumpov oče je obogatel s prevarami, denar pa je prenesel na sina

Nekaj ur pred Penceovim govorom je sicer pravosodno ministrstvo ZDA objavilo obtožnice proti sedmim Rusom zaradi računalniških vdorov, več kot 20 Rusov pa je v povezavi z vpletanjem v volitve 2016 doslej že obtožil posebni tožilec Robert Mueller.

ZDA obtožujejo Kitajsko 

Proti Kitajcem obtožnice zaradi mešetarjenja z volitvami še ni bilo, vendar pa ZDA Kitajsko že dolga leta obtožujejo, da krade ameriške tehnološke skrivnosti.

Tiskovna agencija Bloomberg poroča, da so ameriški obveščevalci ugotovili, da kitajski podizvajalci v povezavi s posebno enoto ljudske armade vgrajujejo posebne čipe velikosti riževega zrna v opremo ameriškega podjetja iz Kalifornije Super Micro Computer.

Kolinda Grabar Kitarović
Trendi Hrvaška predsednica zasenčila tudi Melanio Trump #video

Čipe naj bi nameščali v matične plošče, ki jih kalifornijsko podjetje izdeluje med drugim za sisteme Pentagona, Cie in mornarice, pa tudi zasebnih podjetij, kot sta Amazon in Apple. Kradli naj bi torej vojaške, obveščevalne in industrijske skrivnosti.

Tak način kraje tehnoloških informacij je bolj učinkovit kot prek virusov in programske opreme. Tako Amazon kot Apple odločno zanikata, da naj bi se to res dogajalo.

Donald Trump, Salman
Novice Trump zagrozil zavezniški Savdski Arabiji

Bloomberg sicer poroča, da je operacijo odkril prav Amazon po varnostnem pregledu proizvajalca programske opreme Elemental, ki ga je prevzel. Amazon naj bi odkritje prijavil ameriškim preiskovalcem.

Ne spreglejte