Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
3. 10. 2018,
8.32

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51

14

Natisni članek

ZDA davki Donald Trump

Sreda, 3. 10. 2018, 8.32

5 let, 6 mesecev

New York Times: Trumpov oče je obogatel s prevarami, denar pa je prenesel na sina

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,51

14

Donald Trump | Trump, ki zavrača razkritje svojih davčnih napovedi, očetu "posojila" ni nikoli vrnil, piše New York Times. | Foto Reuters

Trump, ki zavrača razkritje svojih davčnih napovedi, očetu "posojila" ni nikoli vrnil, piše New York Times.

Foto: Reuters

Časopis New York Times objavlja izsledke preiskave financ ameriškega predsednika Donalda Trumpa, katere osnovna ugotovitev je, da je predsednikov oče Fred Trump obogatel z davčnimi prevarami, milijone dolarjev pa je nato prenesel na svojega sina.

Trump trdi, da mu je oče na začetku dal milijon dolarjev posojila, iz katerega je potem sam ustvaril milijarde dolarjev vreden poslovni imperij. New York Times zdaj ugotavlja, da je bil ta milijon, preračunan v današnje razmere, vreden 413 milijonov dolarjev, iz česar bi v desetletjih nastale milijarde, tudi če bi jih dal na vezano vlogo. Trump očetu "posojila" ni nikoli vrnil.

Večina očetovega denarja je prišla preko davčnih shem in prevar v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Časopis stoji za svojo zgodbo kljub ogorčenju Trumpovih odvetnikov, ki so jo označili za popolnoma netočno in zagrozili s tožbo zaradi obrekovanja. 

Donald Trump
Novice Prestregli pošiljko z nevarnim strupom, naslovljeno na Trumpa

Radodarnosti Freda Trumpa je bil po poročanju časnika v največji meri deležen Donald, vendar pa je skupaj z bratoma in sestrama po ugotovitvah časopisa dobil milijardo dolarjev. Na to milijardo bi morali vsi skupaj plačati okrog 550 milijonov dolarjev davkov, vendar pa so s pomočjo raznih davčnih shem na koncu plačali le pet odstotkov te vsote.

Melania Trump v Afriki
Novice Melania Trump začela prvo samostojno mednarodno turnejo #video

Trump članka med nastajanjem ni želel komentirati, odvetnik Charles Harder pa je pisno sporočil, da predsednik z davki ni imel nikoli nič, ampak je zadeve prepustil sorodnikom in davčnim strokovnjakom. Pravni strokovnjaki v ZDA menijo, da je večina morebitnih kaznivih dejanj že zastarala, vendar pa bi se lahko zvezna davčna služba, ki ji zdaj kot predsednik poveljuje Trump, odločila za civilni pregon.

Fred Trump je obogatel kot nepremičninski baron New Yorka z zveznimi posojili in olajšavami, ker je gradil stanovanja za ljudi z nižjimi prihodki. 

Trump obtožil New York Times negativnega poročanja

Ameriški predsednik Trump je časopis New York Times obtožil, da gre za zelo staro, dolgočasno in večkrat ponovljeno napadalno zgodbo. S tožbo zaradi obrekovanja sicer ni zagrozil. Trump je v jutranjem tvitu ugotovil, da je New York Times, ki si še vedno ni opomogel od napačne napovedi izida volitev 2016, doslej napisal 97 odstotkov negativnih zgodb o njemu. V 80. in 90. letih prejšnjega stoletja je bilo glede na raziskavo časopisa povsem drugače. Trump naj bi izjemno uspešno ovijal novinarje uglednih časopisov okrog svojega prsta, da so pisali o njem kot o največjem podjetniku vseh časov.

Vladimir Putin Donald Trump Hamburg G20
Novice Putin bolj vreden zaupanja kot Trump

Če je kakšen pisal drugače, ga je spravil stran. Opisan je primer novinarja, ki je ugotovil, da gre pri Trumpovih projektih v Atlantic Cityju za hiše iz kart in Trump mu je "za nagrado" dal drage vstopnice za boksarski dvoboj, kar je novinar neprevidno sprejel in Trump je potem poklical urednike, ga prijavil, da je sprejel darilo in uredniki so novinarja odstranili od zgodbe.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders je sporočila, da je propadajoči New York Times izvedel žalosten in zavajajoč napad na Trumpovo družino. Kredibilnost časopisa in drugih medijev je po njenem mnenju na dnu, ker so obsedeni z napadi na predsednika in družino, namesto na poročanje.

"Resnica je, da so borzni indeksi na rekordnih vrednostih, stopnja brezposelnosti je najnižja v 50 letih, davki so nižji, plače rastejo, kmetje in delavci imajo boljše trgovinske sporazume, ameriška vojska je najmočnejša doslej," sporoča Sandersova in predlaga, da bi bilo morda potrebno še eno opravičilo časopisa, podobno tistemu, ki ga je moral izdati zaradi napačne napovedi izida volitev leta 2016.
Ne spreglejte