SiolNET. Novice Svet
0,22

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pariz omejuje najemnine

0,22

termometer

pariz
Foto: Getty Images

Mestne oblasti francoske prestolnice Pariz so danes uvedle nadzor nad višino najemnin. Gre za drugi poskus omejevanja najemnin, potem ko je sodišče prejšnji poskus razveljavilo iz tehničnih razlogov.

pariz Novice V Franciji namerili rekordnih 45,9 stopinje Celzija

Najemnine so se v Parizu v zadnjih 15 letih zvišale za več kot 50 odstotkov. To je posledica višjih cen nepremičnin, oživljanja cen nepremičnin in učinka oddajanja stanovanj v turistični namen prek platform, kot je Airbnb.

Nov sistem predvideva, da bo za vsako območje v Parizu določena referenčna najemnina. Stanovanja bo prepovedano oddajati več kot 20 odstotkov nad to ceno, je povedal pariški podžupan Ian Brossat.

Tudi druga večja mesta uvajajo nadzor nad najemninami

Nova pravila bodo veljala po vsem Parizu tako za novo sklenjene pogodbe kot za podaljšanje že sklenjenih pogodb od današnjega dne naprej. Veljala bodo tako za opremljena kot neopremljena stanovanja.

Velika mesta po Evropi in ZDA se proti vse višjim najemninam, zaradi katerih se domačini selijo iz mestnih središč, bojujejo na različne načine. Nekatera so tako prepovedala oddajanje prek Airbnb ali omejila število dni, ko lahko lastnik stanovanje kratkoročno oddaja. Druga mesta, kot sta Berlin in New York, pa uvajajo nadzor nad najemninami.

Oblasti v nemški prestolnici Berlin so tako pred nekaj tedni predstavile načrte za petletno zamrznitev najemnin, ki bi lahko začela veljati v začetku prihodnjega leta. Berlin bi tako postal prvo nemško mesto, ki bi zamrznilo najemnine.

Nekateri profesionalci s področja nepremičnin sicer v pariškem sistemu vidijo številne problematične točke. Referenčno ceno za neko območje bo denimo težko postaviti, saj bi morala ta upoštevati velike razlike med posamičnimi stanovanji in soseskami.

Ljubljana, Ljubljanica, Tromostovje Posel danes Tudi tujci so zgroženi nad visokimi najemninami v Ljubljani

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin