Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
12. 4. 2015,
10.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

papež Frančišek Armenija Turčija genocid

Nedelja, 12. 4. 2015, 10.43

8 let

Papeževa izjava, ki lahko skrha odnose Vatikana s Turčijo (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Papež Frančišek je množične poboje Armencev pred sto leti na območju današnje Turčije označil za genocid. Ta poteza bo verjetno skrhala diplomatske odnose s Turčijo.

Aretacije in poboji približno dva tisoč armenskih voditeljev so se začeli 24. aprila 1915 v Islamabadu. V manj kot letu dni so nasilno razselili več sto tisoč Armencev, zasegli njihovo premoženje in številne pobili.

Turčija še vedno ostro zavrača trditve številnih zgodovinarjev, da je bil to prvi genocid 20. stoletja, in vztraja, da je 500 tisoč Armencev umrlo v spopadih in zaradi stradanja. Zaradi tega je Turčija pogosto v sporu z Zahodom, medtem ko si Armenija močno prizadeva, da bi sosednja država priznala poboj do 1,5 milijona ljudi pod Otomanskim cesarstvom kot genocid.

Zdaj proti Turčiji še papež Frančišek Zdaj je proti Turčiji nastopil še Vatikan. Papež Frančišek je namreč med današnjo mašo v baziliki sv. Petra v spomin poboja Armencev dejal, da je človeštvo v preteklem stoletju prestalo tri množične in nepredstavljive tragedije.

"Prva, ki na splošno velja za prvi genocid 20. stoletja, je zadela armensko prebivalstvo," je dejal Frančišek, pri čemer je citiral izjavo, ki sta jo podpisala papež Janez Pavel II. in armenski patriarh leta 2001. Frančišek sicer ni uporabil lastnih besed, je pa navedel besede Janeza Pavla II., ki so takrat naletele na oster odziv Turčije.

"Obeležujemo stoletnico tega tragičnega dogodka, tega silovitega in nesmiselnega pokola, katerega krutost so morali prestati vaši predniki," je papež dejal armenskim vernikom in dodal, da se je treba spominjati žrtev.

Frančišek je bil pod pritiskom, da javno uporabi besedo genocid za poboje Armencev, čeprav bi s tem tvegal poslabšanje odnosov s pomembno zaveznico v boju proti radikalnemu islamu.

Ankara: Papeževa izjava je nesprejemljiva Turčija je medtem danes na pogovor že poklicala vatikanskega veleposlanika v Ankari, poročajo turški mediji. Veleposlanik se je tako moral oglasiti na turškem zunanjem ministrstvu.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je papeževo uporabo besede genocid označil za "neutemeljeno" in "daleč od zgodovinske resničnosti". "Papeževa izjava, ki je daleč od zakonite in zgodovinske resničnosti, je nesprejemljiva," je Cavusoglu zapisal na družbenem omrežju Twitter. "Verske oblasti niso kraj za spodbujanje jeze in sovraštva z neutemeljenimi očitki," je dodal.

Ne spreglejte