Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 1. 2018,
14.37

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Natisni članek

papež papež Frančišek migranti

Ponedeljek, 1. 1. 2018, 14.37

6 let, 3 mesece

Papež v molitvi ponovno spomnil na migrante

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,30

1

Papež Frančišek Mjanmar | Foto Reuters

Foto: Reuters

Papež Frančišek je ob začetku novega leta v prvi opoldanski molitvi v ospredje postavil družbo, ki bi morala beguncem in migrantom zagotoviti mirno prihodnost. Ob svetovnem dnevu miru, ki ga praznujejo v Katoliški cerkvi, se je na trgu Svetega Petra zbralo okoli 40 tisoč vernikov.

"Za ta mir, do katerega ima vsak pravico, ste mnogi izmed vas pripravljeni tvegati svoje življenje na poti, ki je pogosto dolga in nevarna," je dejal papež. "Prosim, ne pustite, da zadušimo upanje v vaših srcih, ne pustite, da pustimo na cedilu vaša pričakovanja miru," je dodal.

V Katoliški cerkvi na novoletni dan že 51. zapored praznujejo svetovni dan miru. Papež Frančišek je letošnjo poslanico, ki je bila objavljena že novembra, namenil migrantom in beguncem. Pri reševanju izzivov migracij je po besedah papeža treba delovati na podlagi štirih izhodišč - sprejemanja, varovanja, podpore in vključevanja.

V dokumentu z naslovom Migranti in begunci - moški in ženske v iskanju miru je papež spomnil na več kot 250 milijonov migrantov po svetu, med katerimi je 22,5 milijona beguncev.

Frančišek je že za božič pozval k več sočutja z migranti. "Še enkrat si želim dati tem bratom in sestram glas," pa je dejal danes. Po njegovem je pomembno, da se vsi od civilnih do cerkvenih institucij zavzemajo za migrante.

Papež spodbudil proti potrošništvu

Opoldansko molitev v Vatikanu so tako kot praznovanja drugod po Rimu pospremili poostreni varnostni ukrepi. Pred molitvijo je papež vodil mašo v baziliki svetega Petra, kjer je posvaril pred "razkrajajočo banalnostjo potrošništva". Vernike pa je spodbudil, naj se v novem letu osredotočijo na bistveno in branijo pred "omamo oglasov, širjenjem praznih besed" in opravljanjem.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na ministrstva za zunanje zadeve po vsem svetu.

Ne spreglejte