SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež uvedel obvezno prijavo spolnih zlorab v Cerkvi

0,41

termometer

papež Frančišek
Foto: Reuters

Papež Frančišek je sprejel nova pravila katoliške cerkve, po katerih morajo vsa duhovščina in redovniki obvezno prijaviti spolne zlorabe v Cerkvi ali njihovo prikrivanje. Pri tem so izjema zlorabe, za katere izvejo pri spovedi. Pravila, ki jih je papež zapisal v motupropriju, bodo začela veljati 1. junija.

Kot je Frančišek poudaril v papeški listini z naslovom Vos estis lux mundi (Vi ste luč sveta), ki je izšla danes, je čas, da se česa naučimo iz "grenkih lekcij iz preteklosti".

Vse škofije bodo morale vzpostaviti sistem za poročanje o zlorabah

Vse škofije po svetu bodo po novih pravilih morale do junija 2020 vzpostaviti sistem za poročanje o zlorabah s strani klera, uporabi otroške pornografije in prikrivanju zlorab, poročajo tuje tiskovne agencije. Sistem bodo sicer lahko uporabili tudi laiki.

Duhovnik Novice V poljski Cerkvi v zadnjih 30 letih spolno zlorabili več sto otrok

Papeška listina ščiti tiste, ki se izpostavijo s poročanjem o spolnih zlorabah. Kot poudarja, zaradi tega ne smejo biti podvrženi predsodkom ali diskriminaciji.

Dokument vključuje ne le nadlegovanje in nasilje nad mladoletnimi in ranljivimi odraslimi, ampak vse spolno nasilje in nadlegovanje, ki sta posledica zlorabe oblasti, poroča Radio Vatikan. Papeška listina tudi določa, da je treba žrtve in njihove družine obravnavati dostojanstveno in s spoštovanjem. Dobiti morajo primerno duhovno, zdravniško in psihološko pomoč.

Motuproprij ureja tudi preiskave proti škofom, kardinalom, redovnim predstojnikom in tudi začasnim voditeljem škofije ali druge krajevne Cerkve. Nova pravila bodo zanje veljala, če bodo v preiskavi zaradi spolnih zlorab, ki so jih neposredno zagrešili, pa tudi kadar bodo prijavljeni zaradi prikrivanja ali zavračanje preganjanja zlorab, za katere so izvedeli.

Janez Cerar Novice Duhovnik, ki ga je v mladosti spolno zlorabljal, nemoteno opravlja posvečeno službo #video

Pomembna novost je po poročanju Radia Vatikan vključevanje nadškofa metropolita v predhodno preiskavo, ki dobi od Svetega sedeža naročilo za preiskavo primera, v katerem je prijavljena oseba škof. Tisti, ki je zadolžen za preiskavo, mora po 30 dneh poslati Svetemu sedežu informacije o stanju preiskav, ki morajo biti končane v 90 dneh.

Pedofilski škandali katoliško cerkev pretresajo že več desetletij. Zanje se je doslej že večkrat opravičila, a žrtve so vedno znova zahtevale konkretne ukrepe.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je pričakovati, da žrtve s papeško listino ne bodo povsem zadovoljne, saj si že dolgo prizadevajo, da bi morali duhovščina in redovniki o zlorabah poročati civilnim oblastem, ne cerkvenim. 

spolno nasilje argument Novice Žrtev spolnega nasilja razkrila ime duhovnika, ki jo je zlorabil #Argument #video Stanislav Zore Novice Zore: Spolne zlorabe v Cerkvi niso sistematski problem spolno nasilje argument Novice So spolne zlorabe v slovenski Cerkvi sistemska težava? #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin