SiolNET. Novice Svet
0,56

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Papež sinodo o Amazoniji sklenil s pozivom proti izkoriščanju

0,56

termometer

Papež Frančišek: Mož beseda

Papež Frančišek je danes s sveto mašo sklenil tritedensko škofovsko sinodo o Amazoniji. V pridigi je Frančišek obsodil zaničevanje tujih tradicij ter razmišljanje, ki vodi k zatiranju in izkoriščanju. Kot je opozoril, je tako razmišljanje razširjeno tudi med katoličani.

pametni rožni venec Trendi Vatikan predstavil pametni rožni venec za 99 evrov

Papež Frančišek je opozoril na nezaceljene rane Amazonije in na to, da očitno napake preteklosti niso bile dovolj, da bi se prenehalo izkoriščanje ter "povzročanje ran našim bratom in sestram ter naši sestri Zemlji".

Izpostavil cinizem in zaničljivost

Zaradi razmišljanja, da smo boljši kot drugi, se je zaničevalo tradicije drugih, zasedalo njihova ozemlja in plenilo njihovo imetje, je nadaljeval in opozoril, da tudi nekateri kristjani, ki redno hodijo k maši, verjamejo v to, da so boljši od drugih. Verniki bi "morali prositi za milost, da se nimamo za boljše, da ne mislimo, da je pri nas vse v redu, da ne postanemo cinični ali zaničljivi", je dodal papež.

Papež Frančišek Foto: Reuters Ravno staroselci so na sinodi pokazali, da je mogoče spoštovati druge in jih sprejeti z odprtimi rokami ter da je mogoče, da se ne izkorišča narave, je opozoril Frančišek.

Škofje so se v soboto v sklepni izjavi strinjali, da bodo lahko v odročnih predelih Amazonije kot duhovniki služili tudi nekateri "preizkušeni" ovdoveli in poročeni moški. S tem so razrahljali pravila celibata, ne velja pa to za splošno odpravo celibata, opozarja tiskovna agencija Kathpress. Izrekli so se tudi za boljšo zaščito Amazonije in tamkajšnjih prebivalcev, po njihovem mnenju bi moral papež razglasiti uničevanje okolja za greh.

Na sinodi je od 6. oktobra okoli 185 škofov skupaj s strokovnjaki in drugimi gosti razpravljalo o izzivih duhovništva na območju Amazonije. Sprejet dokument ob koncu sinode ni zavezujoč, ampak pomaga papežu pri oblikovanju lastnega razmišljanja o tej tematiki, ki ga bo spisal do konca leta.

Vatikan Novice Preiskovalni novinar: Vatikan je blizu bankrota

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin