SiolNET. Novice Svet
1,79

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 15:05

  Švedska: umrlo še sto ljudi

 • 15:03

  Na Kitajskem brez novih smrti

pandemija novega koronavirusa po svetu

V Franciji rekord, ki si ga ne želi nihče, na Kitajskem konec izolacije Wuhana

1,79

termometer

New York koronavirus
V New Yorku je zaradi koronavirusa umrlo več ljudi kot v terorističnih napadih v ZDA leta 2001. Foto: Reuters

Oblasti v kitajskem Wuhanu, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, so danes odpravile prepoved potovanj iz mesta. Precej drugače je na drugih celinah. V Franciji je v zadnjih 24 urah umrlo kar 1.427 ljudi, kar je največ v Evropi v enem dnevu do zdaj. Več so jih v enem dnevu našteli le v ZDA, in sicer 1.681. V New Yorku je število smrtnih žrtev čez noč naraslo za 731, kar je največji dnevni skok od izbruha pandemije. V Veliki Britaniji je bolezen covid-19 zahtevala še 786 življenj, kar je rekordno število v enem dnevu. 

koronavirus Novice V Italiji spet več mrtvih, a so optimisti. Iz Španije prihajajo spodbudne novice.

Newyorški guverner Andrew Cuomo je na novinarski konferenci sporočil, da je število smrtnih primerov zaradi novega koronavirusa v državi čez noč naraslo za 731, kar je največji dnevni skok v 37 dneh izbruha pandemije. V državi je doslej umrlo 5489 ljudi, samo v mestu pa je število mrtvih naraslo čez 3200, poroča STA.

V mestu New York je sedaj zaradi koronavirusa več mrtvih kot v terorističnih napadih v ZDA leta 2001, številka pa bo naraščala še naprej. V napadih na Svetovni trgovinski center (WTC) je umrlo 2753 ljudi, skupaj s Pentagonom in zrušenim letalom v Pensilvaniji pa 2977, še piše STA.

Črn dan v Franciji

V Franciji je doslej zaradi novega koronavirusa umrlo že več kot 10.300 ljudi. V zadnjih 24 urah je zaradi covida-19 umrlo 1.427 ljudi, kar je največje število v enem dnevu od začetka epidemije v katerikoli evropski državi.

 Od začetka marca je v bolnišnicah umrlo 7.091 ljudi, 3.237 pa v domovih za starejše, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Na intenzivni negi zdravijo 7.131 ljudi, je sporočil predstavnik francoskega ministrstva za zdravje Jerome Salomon.

Boris Johnson Novice Johnson ostaja na intenzivni negi, Raab verjame, da bo dobro okreval #video

V VB največ smrti v enem dnevu

V Veliki Britaniji je v zadnjih 24 urah umrlo 786 ljudi, kar je rekordno število v enem dnevu. V Veliki Britaniji je v zadnjih 24 urah umrlo 786 ljudi, kar je rekordno število v enem dnevu. Foto: Reuters Britansko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je število okužb preseglo 55.000, opravili so 270.000 testov, piše STA. Podatki ministrstva za zdravje sicer zajemajo le mrtve v bolnišnicah, ne pa tudi v domovih za ostarele in hospicih ter preminulih doma, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Covid-19 ima tudi britanski premier Boris Johnson, ki je od ponedeljka na oddelku intenzivne nege. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno.

V Wuhanu konec prepovedi potovanj iz mesta

Konec je več kot dvomesečne izolacije 11-milijonskega Wuhana. Konec je več kot dvomesečne izolacije 11-milijonskega Wuhana. Foto: Reuters Oblasti v kitajskem Wuhanu, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, so danes odpravile prepoved potovanj iz mesta. V sredo zgodaj zjutraj po krajevnem času se je z vlaki iz mesta odpravilo na tisoče ljudi, poroča STA.

Z odpravo prepovedi potovanj se končuje več kot dvomesečna izolacija 11-milijonskega mesta. Oblasti so stroge ukrepe uvedle konec januarja, s čimer so želele preprečiti širjenje virusa, kar pa jim ni uspelo in virus se razširil po vsem svetu.

Množice potnikov so se zgrnile na železniško postajo Wuchang, kjer so lovili prve vlake, ki so na pot krenili malo po polnoči, poročanje francoske tiskovne agencije AFP povzema STA.

V Italiji najmanj okužb od 13. marca

V Italiji je bolezen covid-19 zahtevala še 604 življenja, s čimer se je število žrtev povzpelo na 17.127. So pa zabeležili najmanj novih okužb v skoraj mesecu dni. Po podatkih italijanske civilne zaščite je bilo v zadnjih 24 urah na testiranju pozitivnih 3039 ljudi, kar je najmanj v enem dnevu od 13. marca. To je povečanje za 2,3 odstotka, kar je najmanj od začetka epidemije. Skupno število okuženih se je povečalo na 135.586. Italija je tako po številu okužb na tretjem mestu za ZDA in Španijo, navaja STA.

V Nemčiji presegli 100 tisoč okužb

V Nemčiji je število okuženih z novim koronavirusom preseglo število 100.000, je razvidno iz analize podatkov zveznih dežel, ki jo je opravila nemška tiskovna agencija dpa. Umrlo je najmanj 1747 ljudi. Po podatkih dpa so do popoldneva registrirali 101.700 primerov. Najhuje je v zveznih deželah Bavarska, Severno Porenje-Vestfalija in Baden-Württemberg, kjer so potrdili po več kot 20.000 okužb, navaja STA.

Ocene: V Evropi v prvem valu prek 150 tisoč smrtnih žrtev

Ameriški Inštitut za zdravstveno meroslovje in ocenjevanje (IHME) je v raziskavi ocenil, da bi lahko v Evropi v prvem valu pandemije življenje izgubilo 151.680 oseb, okuženih z novim koronavirusom, v Sloveniji 104.

V projekciji so ocenili, da bi lahko v Veliki Britaniji do začetka avgusta umrlo okoli 66.000 ljudi. To je precej več kot v Italiji, kjer napovedujejo skupno okoli 20.000 smrtnih žrtev. Sledita Španija s predvidoma 19.000 mrtvimi in Francija s 15.000.

Inštitut je že konec minulega tedna napovedal, da bo v ZDA zaradi covida-19 umrlo okoli 80.000 ljudi. Murray pa je zdaj opozoril, da bi lahko bilo v resnici še več smrtnih žrtev, piše STA.

Na Hrvaškem dve novi smrtni žrtvi

Koronavirus Foto: Reuters Na Hrvaškem so od ponedeljka od 14. ure do danes do 14. ure potrdili 60 novih okužb s koronavirusom, s čimer se je število okuženih zvišalo na 1282, je v Zagrebu povedal hrvaški minister za zdravstvo Vili Beroš. Umrli sta še dve osebi, kar pomeni, da je na Hrvaškem doslej zaradi covida-19 umrlo 18 ljudi.

Beroš je na redni novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite povedal, da sta umrla 91-letnik, ki je imel tudi kronične bolezni, ter moški, rojen leta 1974, ki ni trpel za kroničnimi boleznimi. Povprečna starost zbolelih je nekaj več kot 48 let, med njimi je 49 odstotkov žensk. Ozdravelo je 167 oseb, kar je 37 več kot v ponedeljek, piše STA.

Na ventilatorjih je 35 oseb, kar predstavlja 4,38 odstotka zmogljivosti hrvaškega zdravstva, ko gre za ventilatorje, je dejal Beroš. Na Hrvaškem imajo nekaj več kot 800 ventilatorjev. Danes so dobili devet novih, potem ko so prejšnji teden število ventilatorjev povečali za štiri, je objavil hrvaški minister za zdravstvo.

Tiger Digisvet V največjem newyorškem živalskem vrtu z novim koronavirusom okužena tigrica

Opravili so nekaj več kot 12.300 testiranj zaradi sumov okužb. Največ obolelih je na območju Zagreba, kje je 346 okuženih z novim koronavirusom, sledi splitsko-dalmatinska županija s 181.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je napovedal, da bodo do konca dneva odločili, ali bodo dovolili odpiranje tržnic ob izvajanju strogih epidemioloških ukrepov, še piše STA.

Poziv k odpovedi potovanj

Hrvaško zunanje ministrstvo je pred velikonočnimi prazniki svetovalo hrvaškim državljanom, ki imajo začasno ali stalno prebivališče zunaj Hrvaške, naj se odpovejo vsem potovanjem, ki niso nujna. V današnjem sporočilu za javnost so opozorili, da morajo vsi potniki, ki prihajajo na Hrvaško, po vstopu v državo preživeti 14 dni v samoizolaciji. Podoben ukrep jih čaka tudi po vrnitvi v države, iz katerih so prispeli na Hrvaško, so dodali.

 

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 20:59 07.04.2020

  Preložitev sprejema načrta

  Evropska komisija je za nedoločen čas preložila sprejetje načrta za postopno odpravo omejevalnih ukrepov, uvedenih zaradi pandemije novega koronavirusa. Kolegij komisarjev bo v sredo o načrtu le razpravljal, ne bo ga pa sprejel, kot so sprva napovedali. Novinarsko konferenco predsednice Ursule von der Leyen so preložili do sprejetja načrta, poroča STA.

  Preveri več
 • 19:49 07.04.2020

  V Srbiji tri nove smrtne žrtve

  V Srbiji so medtem v zadnjih 24 urah potrdili še 247 novih okužb z novim koronavirusom, umrli so še trije ljudje, skupno 61, je danes sporočila namestnica direktorja Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević.

  Na novinarski konferenci je povedala, da so 247 novih okužb ugotovili, potem ko so testirali 1074 ljudi. Skupno so doslej v državi potrdili 2447 okužb, v bolnišnicah je 1349 ljudi. Na ventilatorjih je 108 bolnikov, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

  Skupno so doslej v državi testirali 9626 ljudi. Predstavnica instituta je navedla še, da je smrtnost zaradi covida-19 v Srbiji 2,49-odstotna. Doslej je umrlo 44 moških in 17 žensk, povprečna starost je bila 64,2 leta, je še povedala.

  Komisar za begunce in migracije Vladimir Cucić pa je za Tanjug povedal, da je v Srbiji v sprejemnih centrih trenutno 8700 migrantov in da nihče ni okužen z novim koronavirusom. Kot je pojasnil, so centri "hermetično zaprti več kot mesec dni in vanje ne more nihče priti, niti iz njih oditi". Nove migrante, ki nezakonito vstopajo v državo, nameščajo v posebna centra v dveh krajih, kjer bodo ostali do konca izrednih razmer, da bi prečili morebitne okužbe, piše STA.

  Preveri več
 • 19:08 07.04.2020

  Trump očita WHO

  Ameriški predsednik Donald Trump je danes očital Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO), da je "zamočila" pri odzivu na izbruh novega koronavirusa in da je bila preveč pod vplivom Kitajske. Zagrozil je še, da bodo ZDA preučile sredstva, ki jih namenjajo organizaciji, navaja STA.

  "WHO je res zamočila," je tvitnil ameriški predsednik. Nadaljeval je, da je organizacija, čeprav večino sredstev prejme od ZDA, precej orientirana na Kitajsko. "To bomo podrobneje preučili," je dodal.

  Po pisanju STA je bil kritičen tudi do po njegovem napačnih nasvetov WHO. "Na srečo sem že zgodaj zavrnil njihov nasvet, naj ostanejo naše povezave s Kitajsko odprte. Zakaj ste nam dali tako napačno priporočilo?" je še zapisal.

  Preveri več
 • 17:40 07.04.2020

  Upad okužb v Iranu

  Število novih okužb z novim koronavirusom je v Iranu upadlo sedmi dan zapored. V zadnjih 24 urah so zabeležili 2089 novih okužb, skupno doslej 62.589. Kot je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje, je v Iranu za covidom-19 v zadnjem dnevu umrlo 133 ljudi, skupaj 3872, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

  Največ okužb v enem dnevu so v Iranu zabeležili 31. marca, in sicer 3111. Tiskovni predstavnik ministrstva za zdravje Kianuš Džahanpur je še povedal, da je od začetka epidemije v Iranu sredi februarja 27.039 bolnikov s covidom-19 že ozdravelo, poroča STA.

  Preveri več
 • 17:38 07.04.2020

  Spodbudne novice iz Avstrije

  V Avstriji so že četrti dan zapored zabeležili več ozdravljenih kot na novo potrjenih primerov novega koronavirusa. Skupno so do popoldneva potrdili 12.519 okužb. Ob primerjavi jutranjih številk pa se je število okuženih v primerjavi s ponedeljkom zmanjšalo za 3,4 odstotka, poročanje avstrijske tiskovne agencije APA navaja STA.

  Po podatkih avstrijskega ministrstva za socialne zadeve so do 15. ure potrdili 12.519 primerov novega koronavirusa, največ na Tirolskem, in sicer 2835. Covidu-19 je do zjutraj podleglo 234 ljudi, 4046 oseb pa je ozdravelo. Ob primerjavi jutranjih podatkov, ko je število potrjenih okužb znašalo 12.332, je razvidno, da je število okuženih v upadu. Od ponedeljka do danes zjutraj je namreč ozdravelo 583 ljudi, na novo pa so do jutra potrdili 332 okužb, do 15. ure je bilo teh 519, še dodaja STA.

  Preveri več
 • 16:12 07.04.2020

  Belgija: prek 2000 mrtvih

  V Belgiji je v zadnjih 24 urah umrlo 162 bolnikov s covidom-19, skupno več kot 2000, je danes sporočil tiskovni predstavnik vlade Emmanuel Andre. Zmanjšalo pa se je število na novo okuženih z novim koronavirusom in bolnikov, ki se zdravijo v bolnišnicah. V ponedeljek so potrdili 1380 novih okužb z novim koronavirusom, 314 bolnikov so hospitalizirali. V bolnišnicah se tako sedaj zaradi covida-19 zdravi 6012 bolnikov, od tega jih je petina v intenzivni negi. V ponedeljek so iz bolnišnic po okrevanju izpustili 171 ljudi, je še povedal. piše STA.

  Preveri več
 • 15:05 07.04.2020

  Švedska: umrlo še sto ljudi

  Na Švedskem je za koronavirusno boleznijo 19 v zadnjih 24 urah umrlo 114 ljudi, skupno pa 591. Švedska agencija za javno zdravje je sporočila, da je nekaj novo registriranih smrti posledica revizije podatkov iz prejšnjih dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Doslej so na Švedskem potrdili 7693 okužb z novim koronavirusom, piše STA.

  Preveri več
 • 15:03 07.04.2020

  Na Kitajskem brez novih smrti

  Na Kitajskem v zadnjih 24 urah niso zabeležili nobene smrtne žrtve koronavirusne bolezni 19, prvič od januarja, ko so začeli objavljati podatke o umrlih in okuženih z novim koronavirusom. Potrdili so še 32 okužb, vse med njimi so uvožene iz tujine, ter 30 okuženih brez simptomov, je sporočila kitajska državna komisija za zdravje, piše STA.

  Preveri več
 • 13:15 07.04.2020

  V Španiji znova porast okužb

  V Španiji je bolezen covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, v zadnjih 24 urah zahtevala še 743 življenj. Število žrtev je znova naraslo po štirih dneh padanja. Po podatkih španskega ministrstva za zdravje je v državi virusu do zdaj podleglo 13.798 ljudi.

  V zadnjih 24 urah se je število novih primerov okužb povečalo za 4,1 odstotka na 140.510, medtem ko se je do ponedeljka povečalo za 3,3 odstotka.

  Preveri več
 • 11:58 07.04.2020

  Finska s strožjim nadzorom

  Finska, ki želi v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa zmanjšati število prehodov meje, je danes napovedala strožji nadzor na mejah s sosednjimi državami, tudi Švedsko, kjer imajo milejše ukrepe proti novemu koronavirusu, stopnja okužb pa je višja.

  Mejo med Finsko in Švedsko na Laponskem običajno dnevno prečka več tisoč delavcev in družin. Odkar je finska vlada 14. marca prepovedala ves nenujni promet, je promet na tej meji upadel za 95 odstotkov, je danes povedala finska notranja ministrica Maria Ohisalo na novinarski konferenci. Sporočila je, da bodo sedanje ukrepe podaljšali do 13. maja in še zaostrili ukrepe za tiste, ki vstopajo v državo.

  Preveri več
 • 11:53 07.04.2020

  V BiH skupno 30 mrtvih

  V Bosni in Hercegovini je do danes zjutraj umrlo skupno 30 ljudi s covidom-19, število okuženih z novim koronavirusom je preseglo 700, so sporočile zdravstvene službe. Oblasti uvajajo vse strožje ukrepe. V Republiki srbski so danes uvedli kazni za širjenje neresničnih informacij o epidemiji.

  Preveri več
 • 10:49 07.04.2020

  V Južni Koreji manj okužb

  Iz Južne Koreje drugi dan zapored poročajo o manj kot 50 novih primerih okužbe z novim koronavirusom. Južnokorejski center za nadzor in preprečevanje bolezni je sporočil, da so potrdili 47 novih primerov, toliko kot v ponedeljek. To je najnižje dnevno število novih okužb od konca februarja, ko je izbruh dosegel vrhunec z več kot 900 novimi primeri v 24 urah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

  Preveri več
 • 09:59 07.04.2020

  Na Filipinih omejitev gibanja

  V boju proti širjenju okužb z novim koronavirusom so na filipinskem otoku Luzon danes podaljšali omejitve gibanja za dva tedna. Te bodo v veljavi do 30. aprila. Na otoku Luzon, kjer živi več kot polovica od več kot 100 milijonov prebivalcev Filipinov, so stroge omejitve gibanja v veljavi od 16. marca.

  Po besedah predstavnika filipinske vlade Karla Nogralesa bo ta ukrep državi med drugim omogočil, da bo povečala število testiranj na okužbo z novim koronavirusom. "Nismo še dosegli vrhunca okužb," je ob tem posvaril Nograles. Na Filipinih so doslej potrdili 3.660 primerov okužb z virusom sars-cov-2. Zaradi covida-19 je umrlo 163 ljudi, navaja STA.

  Preveri več
 • 07:54 07.04.2020

  Na Danskem odpirajo vrtce

  Danska bo postopoma odpravila omejitve, ki jih je uvedla za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom. 15. aprila bodo tako najprej ponovno odprli centre za dnevno varstvo, vrtce in osnovne šole. Srednje šole bodo ostale zaprte do 10. maja, je sporočila danska premierka Mette Frederiksen.

  Dodala je, da bari, restavracije, nočni klubi, nakupovalni centri ter frizerski in masažni saloni ostajajo zaprti. Prav tako bo še veljala prepoved zbiranja več kot desetih ljudi, poroča STA

   

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin