SiolNET. Novice Svet
0,18

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pandemija covid-19 svet vrnila za pet let nazaj

0,18

termometer

Ulica. Ljudje. | Za prihodnost strokovnjaki UNDP predlagajo osredotočanje na tri točke: vlaganja v obnovljive vire energije, pripravo na prihodnje pandemije in inovacije za boljše soočanje s prihodnjimi krizami. | Foto: Getty Images
Za prihodnost strokovnjaki UNDP predlagajo osredotočanje na tri točke: vlaganja v obnovljive vire energije, pripravo na prihodnje pandemije in inovacije za boljše soočanje s prihodnjimi krizami. Foto: Getty Images

Zaradi različnih kriz, predvsem pandemije bolezni covid-19, je indeks človekovega razvoja, ki meri življenjsko dobo, stopnjo izobrazbe in življenjski standard po državah, v zadnjih dveh letih nazadoval, svet se je vrnil za pet let nazaj, kaže danes objavljeno poročilo Programa ZN za razvoj (UNDP).

Indeks človekovega razvoja je prvič, odkar so ga pred 30 leti začeli meriti, nazadoval dve leti zapored, v letih 2020 in 2021.

"To pomeni, da smo prej umirali, smo manj izobraženi in z manj prihodki," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil vodja UNDP Achim Steiner. Dodal je, da je že samo iz tega jasno, zakaj je vse več ljudi zaskrbljenih zaradi prihodnosti, piše STA.

Indeks človekovega razvoja je desetletja stalno rasel, v letu 2020 pa je začel padati, padanje se je nadaljevalo tudi lani, s čimer je bil izničen napredek zadnjih petih let, piše v poročilu.

Kisik, Covid-19 Novice WHO: Pandemija covid-19 še zdaleč ni končana

Kot glavni razlog navaja pandemijo bolezni covid-19, ki so se ji pridružile še druge krize - podnebna, politična in finančna -, zaradi česar človeštvu ni uspelo okrevati.

"Že v preteklosti smo poznali katastrofe in konflikte. Ampak sovpadanje tega, čemur smo zdaj priča, močno ovira razvoj človeštva," je povedal Steiner.

Na vrhu Švica, Norveška, Islandija

Nazadovanje je globalno, saj je prizadelo več kot 90 odstotkov držav po svetu, piše v poročilu. Na vrhu indeksa so Švica, Norveška in Islandija, na dnu so Južni Sudan, Čad in Niger.

Slovenija je skupaj z Malto uvrščena na 23. mesto, sledi ji Avstrija.

Indeks se nanaša na leti 2020 in 2021, v njem še ni bila upoštevana vojna v Ukrajini, ki se je začela februarja letos. Po napovedih Steinerja so zato tudi obeti za letos slabi.

omikron Novice EMA: Z omikronom pandemija covid-19 prehaja v endemijo

Krajše življenje po vsem svetu 

Pomemben razlog za padec indeksa je globalno skrajšanje pričakovane življenjske dobe, ki je posledica pandemije. Ta je padla s 73 let v letu 2019 na 71,4 leta lani. Ponekod, na primer v ZDA, se je pričakovana življenjska dobra skrajšala za več kot dve leti.

Poročilo tudi ugotavlja, da se je stopnja negotovosti med ljudmi močno povečala. "Ljudje so izgubili zaupanje drug v drugega," je dejal vodja UNDP in dodal, da se to nanaša tako na manjše skupnosti kot na zaupanje med državami.

Po njegovi oceni v prihodnje ne bo dovolj le zanašanje na višjo gospodarsko rast, temveč bo nujna ekonomska preobrazba, osredotočena na manj neenakosti, manj izpustov in večjo trajnost.

Peru jeklenke s kisikom Novice Države, ki jim je v boju s covid-19 najbolj spodletelo katedrala Köln, cepljenje Novice Pandemija je zamajala verska prepričanja Nemcev Tyra Grove Krause Digisvet "Svoja normalna življenja bomo dobili nazaj po dveh mesecih"

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin