Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 9. 2015,
17.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti Donald Tusk

Sreda, 23. 9. 2015, 17.28

8 let

Orban svari pred kaosom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
EU je na pomembni prelomnici, končati je treba spiralo medsebojnega obtoževanja in nerazumevanja, je opozoril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pred vrhom EU.

Ključno vprašanje drevi pa bo, kako znova vzpostaviti nadzor na zunanji meji Evropske unije, je pred vrhom EU o begunski krizi poudaril Tusk. Konflikta v Siriji in Iraku ne bo kmalu konec. V Siriji je osem milijonov notranje razseljenih ljudi, štirje milijoni so zbežali v sosednje države. Govorimo torej o milijonih, ne o tisočih ljudi, ki poskušajo priti v Evropo, je opozoril Tusk.

Na kocki je schengensko območje Najbolj pereče vprašanje, ki zahteva odgovor na drevišnjem zasedanju voditeljev članic unije, je po Tuskovih besedah, kako znova vzpostaviti nadzor na zunanji meji EU. "Sicer nima smisla, da govorimo o skupni migracijski politiki," je dejal. Na kocki je tudi schengensko območje brez nadzora na notranjih mejah, je opozoril ter ob tem pozval k vzpostavitvi reda in skupnega evropskega duha.

Krepitev Frontexa Za danes Tusk predlaga vrsto kratkoročnih ukrepov, o katerih naj bi se dogovorili voditelji. Prvi je okrepitev nadzora zunanje meje s krepitvijo evropske agencije za zunanje meje Frontex, evropskega azilnega podpornega urada EASO in evropskega policijskega urada Europol.

Madžarski premier Viktor Orban pa je ob prihodu na izredni vrh EU poudaril, da nikogar ne krivi za razmere na Madžarskem, niti Nemčije, in da je z zadnjo vsekakor treba sodelovati. Vprašanje pa je, ali schengenska pravila še veljajo. Če veljajo, jih je treba spoštovati, sicer nastane kaos, je opozoril.

Brez schengna bo nastal kaos Madžarska po njegovih besedah ni zapečatila svojih mej. Zapečatila je zeleno mejo, obstajajo pa zakoniti mejni prehodi, prek katerih je mogoče vstopati na Madžarsko, je poudaril Orban.

Schengenska pravila obstajajo in dokler obstajajo, jih je treba spoštovati. "Če pravil ne bomo spoštovali, bo sledil kaos po vsej EU," je opozoril madžarski premier.

Prijazno z Grki Ob tem je znova opozoril na potrebo po okrepitvi zaščite na zunanji meji v Grčiji. Če Grki niso zmožni sami zaščititi meje, jim je treba pomagati, a to je treba storiti prijazno, saj je Grčija suverena država, je še dejal.

Ne spreglejte