Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 3. 2024,
15.30

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64

Natisni članek

evropske volitve Bruselj Madžarska Viktor Orban

Petek, 15. 3. 2024, 15.30

1 mesec, 1 teden

Orban: Ne preostane nam drugega, kot da zasedemo Bruselj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,64
Viktor Orban | Politične nasprotnike v domovini je Viktor Orban označil za izdajalce države in dejal, da Madžarske nihče ne bo silil v vojno ali sprejemanje migrantov. | Foto Reuters

Politične nasprotnike v domovini je Viktor Orban označil za izdajalce države in dejal, da Madžarske nihče ne bo silil v vojno ali sprejemanje migrantov.

Foto: Reuters

Če želimo ohraniti svobodo in suverenost Madžarske, nam ne preostane drugega, kot da zasedemo Bruselj in v EU sami vnesemo spremembe, je v današnjem govoru ob obletnici madžarske revolucije leta 1848 dejal madžarski premier Viktor Orban. Dodal je, da se bodo Madžari na junijskih evropskih volitvah odločali med bruseljskim povodcem in svobodo.

"Bruselj ni prvi imperij, ki je želel zavzeti Madžarsko, vendar so v zadnjih 500 letih vsi takšni imperiji spoznali, da z zatiranjem, podkupovanjem ali nasiljem (...) ne bodo prišli nikamor," je na slovesnosti pred Narodnim muzejem v madžarski prestolnici dejal Orban. Pri tem je omenil Osmansko in Habsburško cesarstvo ter Sovjetsko zvezo.

Politične nasprotnike v domovini je označil za izdajalce 

"Mi smo David, ki se mu mora Goljat raje izogniti," je poetično pojasnil vodja madžarske vlade, a ob tem na primeru kompromisa z Avstrijo iz leta 1867 poudaril, da je Budimpešta pripravljena izkazati spoštovanje vsakomur, ki ga izkaže njej. Po njegovih besedah EU tega ne razume, zato morajo Madžari sami poskrbeti za spremembe v njej, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

Politične nasprotnike v domovini je označil za izdajalce države in dejal, da Madžarske nihče ne bo silil v vojno ali sprejemanje migrantov. "Ne moremo sprejeti, da je Bruselj zapustil Evropejce, še več, obrnil se je proti njim," je ocenil in dodal, da Madžarska ne more tolerirati, da EU uničuje kmete, siromaši srednji razred, vodi podjetja v stečaj in poskuša madžarske otroke izročiti "v roke pobesnelih aktivistov za pravice spolov".

"Volivci se bodo morali odločiti med bruseljskim povodcem in madžarsko svobodo"

V luči junijskih evropskih volitev je madžarski premier, ki velja za enega najglasnejših kritikov EU, izpostavil, da se bodo morali volivci takrat odločiti med "bruseljskim povodcem in madžarsko svobodo". V državi bodo sicer popoldne potekali številni protesti proti njegovi konservativno-nacionalistični vladi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Joe Biden
Novice Biden kritiziral srečanje Trumpa in Orbana
Flora Orban
Trendi Ob Orbanu in Trumpu mlada lepotica z izbranim okusom
Viktor Orban
Novice Evropski parlament s postopkom proti Komisiji pred Sodiščem EU zaradi Madžarske
Ne spreglejte