Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
21. 5. 2024,
9.37

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Neapelj Italija potres

Torek, 21. 5. 2024, 9.37

1 mesec, 3 tedne

Okolico Neaplja stresel najmočnejši niz potresov v zadnjih 40 letih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,68
potres | Gre za najmočnejši potresni roj oziroma zaporedje potresnih sunkov na območju v zadnjih 40 letih. | Foto STA

Gre za najmočnejši potresni roj oziroma zaporedje potresnih sunkov na območju v zadnjih 40 letih.

Foto: STA

Območje ognjenika Flegrejska polja blizu Neaplja na jugu Italije je v ponedeljek stresel potres z magnitudo 4,4. Tresenje tal je sprožilo paniko med tamkajšnjimi prebivalci, ki so noč preživeli na prostem, a ni povzročilo večje škode. Oblasti so ob najmočnejšem nizu potresov v 40 letih evakuirale okoli 40 družin.

Za ljudi, ki se doma ne počutijo varne, so vzpostavili štiri sprejemne centre, hkrati pa so na prizadeto področje neapeljske oblasti poslale 400 začasnih postelj, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih italijanskega nacionalnega inštituta za geofiziko in vulkanologijo (INGV) je potres z magnitudo 4,4 območje prizadel v ponedeljek okoli 20. ure. V naslednjih petih urah so na območju zabeležili še okoli 150 potresnih sunkov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po besedah predstavnika inštituta Maura Di Vita gre za najmočnejši potresni roj oziroma zaporedje potresnih sunkov na območju v zadnjih 40 letih.

Nastala le materialna škoda

Tresenje tal je sprožilo paniko med prebivalci bližnjega mesta Pozzuoli, med katerimi so mnogi noč preživeli na prostem oziroma v avtomobilih.

Po prvih podatkih v potresu ni bilo večje škode. Iz mesta Pozzuoli in 20 kilometrov oddaljenega Neaplja pa poročajo o manjši škodi na zgradbah. Med drugim odpadajo kosi ometa, na zgradbah pa so manjše razpoke.

V Pozzuoliju so zaradi varnostnih pregledov danes zaprte šole, ki jih najverjetneje ne bodo odprli niti v sredo. Iz ženskega zapora so v druge ustanove premestili 140 zapornic, medtem ko so pregledovali škodo, ki jo je tresenje tal povzročilo v zaporu.

Predsednica italijanske vlade Giorgia Meloni je za sredo v Rimu sklicala medresorski vrh o razmerah na območju po potresu, je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa povedal minister za civilno zaščito Nello Musumeci.

Flegrejska polja veljajo za potresno zelo dejavno območje, izbruh tega vulkana pred 40 tisoč leti pa velja za najmočnejšega v Sredozemlju. Strokovnjaki so samo aprila letos našteli več kot 1250 potresov, večina med njimi jih je imela magnitudo manj kot 1. Inštitut INGV je sporočil, da bo ognjenik še naprej spremljal in da ni mogoče izključiti podobnih potresov v prihodnje.

Strokovnjaki sicer ocenjujejo, da je izbruh ognjenika v bližnji prihodnosti malo verjeten. Kot je danes sporočil INGV, so v zadnjem mesecu zabeležili okoli 450 seizmičnih dogodkov, hitrost dvigovanja površja pa je ostala nespremenjena in znaša dva centimetra na mesec.

V začetku 80. let prejšnjega stoletja je potresna aktivnost na območju sprožila množično evakuacijo. Po navedbah inštituta so tedaj beležili več kot 1300 seizmičnih dogodkov na mesec, hidrotermalna dejavnost pa je povzročila, da se je zemlja dvignila za devet centimetrov mesečno.

UKC ljubljana
Novice Prenova glavne stavbe UKC Ljubljana delno ustavljena, ker so si premislili
Ne spreglejte