Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2011,
14.47

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Hrvaška

Petek, 3. 6. 2011, 14.47

8 let, 2 meseca

OEU za zaprtje poglavja o ribištvu v pogajanjih Hrvaške z EU

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Odbor DZ za zadeve EU (OEU) je dal zeleno luč za zaprtje poglavja o ribištvu v pogajanjih Hrvaške z EU, je po seji potrdila predsednica odbora Darja Lavtižar Bebler.

Za zaprtje poglavja je glasovalo osem članov odbora, eden pa je bil proti. Pozitivno mnenje je dal tudi odbor za kmetijstvo Evropska komisija je že sredi maja formalno potrdila, da je Hrvaška izpolnila vse pogoje za zaprtje pogajalskega poglavja o ribištvu, v začetku tedna pa je to stališče potrdila tudi slovenska vlada. Stališče vlade je s tesno večino ta teden potrdil tudi parlamentarni odbor za kmetijstvo. Hrvaška naj bi tako poglavje o ribištvu zaprla na pristopni konferenci na ravni veleposlanikov, ki bo prihodnji ponedeljek v Bruslju. Dva milijona evrov pomoči za slovenske ribiče Po navedbah diplomatskih virov naj bi Slovenija v pogajanjih dosegla izplačilo dveh milijonov evrov pomoči za slovenske ribiče iz evropskih skladov. Kot navajajo mediji, naj bi slovenski ribiči omenjeno pomoč prejemali do sklenitve arbitražnega postopka o meji med Slovenijo in Hrvaško, vendar do določitve meje med državama ne bodo smeli loviti do Vrsarja.

Slovenija je sicer pravico ribolova ob zahodni obali Istre do Vrsarja dobila z dvostranskim sporazumom s Hrvaško o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ki pa v praksi ni zaživel.

Lavtižar Beblerjeva po seji odbora ni želela govoriti o podrobnostih dogovora, je pa dejala, da je ta, sodeč po tem, kar je poslancem povedal kmetijski minister Dejan Židan, za slovenske ribiče ugoden.

SLS: Stališče je v nasprotju s slovensko zakonodajo Že pred začetkom seje pa je zaradi dogovora oziroma umika slovenskih zadržkov za zaprtje poglavja o ribištvu ostro protestirala SLS. Člane OEU so v javnem pozivu pozvali, naj glasujejo proti stališču, kakršnega je v torek sprejela vlada in ki je po njihovi oceni v nasprotju s slovensko zakonodajo. V SLS vlado sprašujejo, od kod ji pravica, da suspendira mednarodno veljaven sporazum Sops, ter izražajo zaskrbljenost, da se je Slovenija morda dejansko pripravljena odpovedati panogi ribištva.

Odprta ostajajo še štiri pogajalska vprašanja Po začasnem zaprtju poglavja o ribištvu bodo Hrvaški za zaprtje ostala še štiri od 35 pogajalskih poglavij, in sicer pravosodje in temeljne pravice, konkurenca, finančne in proračunske določbe ter poglavje razno.

Hrvaška naj bi pogajanja z EU sklenila še ta ali prihodnji mesec, do konca leta pa naj bi z EU podpisala pristopno pogodbo. Kot datum vstopa Hrvaške v EU, ki naj bi bil potrjen na junijskem vrhu unije, se omenja sredina leta 2013.

Ne spreglejte