Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 8. 2019,
15.27

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

tehnologija digitalni davek Facebook Google

Sreda, 28. 8. 2019, 15.27

4 leta, 7 mesecev

OECD: Ključna vprašanja glede digitalnega davka še vedno odprta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Davek. Google. Facebook. Evropska unija. Korporacija. | Ideja je, da podjetja obdavčimo v državah, kjer niso fizično prisotna. Ciljamo tudi na to, da večji del globalnega dobička razdelijo v državah, kjer poslujejo in imajo stranke," je dejal Saint-Amans. | Foto Getty Images

Ideja je, da podjetja obdavčimo v državah, kjer niso fizično prisotna. Ciljamo tudi na to, da večji del globalnega dobička razdelijo v državah, kjer poslujejo in imajo stranke," je dejal Saint-Amans.

Foto: Getty Images

Voditelji držav G7 so se na nedavnem srečanju zavezali k osvežitvi mednarodnih davčnih pravil, predvsem digitalnega davka na prihodke velikih tehnoloških podjetij, ki poslujejo po celem svetu. Vodja pogajalske skupine Pascal Saint-Amans iz OECD je danes sporočil, da so že dosegli napredek, a odgovora na ključna vprašanja še niso našli.

Saint-Amans je pojasnil, da večstranski proces že teče. "Pred srečanjem finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank G20, ki bo 17. oktobra v Washingtonu, bomo objavili prvi predlog," je dejal.

"Ideja je, da podjetja obdavčimo v državah, kjer niso fizično prisotna. Ciljamo tudi na to, da večji del globalnega dobička razdelijo v državah, kjer poslujejo in imajo stranke," je še strnil vodja pogajalske skupine.

Korporacija. Davek. Slovenija.
Novice Koliko davka v Sloveniji plačujeta Google in Facebook? Malo.

Podjetja naj bi razliko zaradi različnih obdavčitev plačala tam, kjer imajo sedež

Pri minimalnem davku na dobiček je po besedah Saint-Amansa ideja ta, da bi podjetja, ki poslujejo v tujini, v primeru, da bi bila v določeni državi stopnja davka na njihov prihodek nižja od minimalno določene, razliko v znesku nadoknadila v državah, kjer imajo sedež. "To so z davčno reformo leta 2017 naredile ZDA," je pojasnil.

Če bi francoska družba polovico dobička realizirala v ZDA, kjer bi bila obdavčena po 25-odstotni stopnji, in drugo polovico na Kajmanskih otokih, kjer ne plača davka, to v povprečju pomeni 12,5-odstotno obdavčitev. Če pa bi davke prijavili v vsaki državi, bi tako nadoknadili ničelno stopnjo s Kajmanskih otokov," je še pojasnil. Gre za uveljavitev načela poročanja multinacionalk o prihodkih, dobičku in plačanih davkih za vsako državo, kjer delujejo (country-by-country) in s tem za večjo preglednost delovanja teh podjetij.

Facebook
Novice Novost, ki korenito spreminja enega najpomembnejših delov Facebooka

Uveljavitev novih davčnih pravil ne bo enostavna

Države po njegovih besedah s tem nikakor ne bi izgubile suverenosti, je pa izpostavil, da uveljavitev novih davčnih pravil ne bo enostavna. Po njegovih besedah po potreben mednarodni dogovor, je pa zaradi dogovora na vrhu G7 optimističen.

Saint-Amans je sicer v pogovoru še poudaril, da ključna vprašanja v pogovorih v okviru Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) ostajajo odprta, pri čemer je med drugim izpostavil določitev davčne stopnje za omenjena podjetja in vprašanje aktivnosti, ki bi jih sploh obdavčili.

Google Chrome
Novice Google potiho potrdil sporno spremembo, uporabniki že odhajajo
Facebook Messenger, Mark Zuckerberg
Novice Ali sploh veste, kaj je Facebook počel z vašimi pogovori?
Ne spreglejte