Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
12. 9. 2020,
8.44

Osveženo pred

3 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

7

Natisni članek

protesti sojenje ZDA George Floyd

Sobota, 12. 9. 2020, 8.44

3 leta, 7 mesecev

Odvetniki policistov: Floyd je umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,61

7

George Floyd | Pred sodiščem v Minneapolisu v ZDA je v petek potekalo zaslišanje štirih policistov, ki so obtoženi umora Georgea Floyda. | Foto Reuters

Pred sodiščem v Minneapolisu v ZDA je v petek potekalo zaslišanje štirih policistov, ki so obtoženi umora Georgea Floyda.

Foto: Reuters

Pred državnim sodnikom Minnesote Petrom Cahillom je v petek v Minneapolisu potekalo zaslišanje štirih policistov, ki so obtoženi umora in sodelovanja pri umoru 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda, po katerem so po ZDA izbruhnili protesti proti policijskemu nasilju in nasilni nemiri.

Sodnik Peter Cahill ni sprejel nobene odločitve o številnih vlogah tožilcev in odvetnikov obtožencev, razen da je pokazal vrata tožilcu Minneapolisa Miku Freemanu ter trem podrejenim tožilcem in jih izključil iz postopka, ker so se pogovarjali z mrliškim oglednikom brez prisotnosti druge strani. "Zaradi takšnega površnega obnašanja ste se sami iz tožilcev spremenili v priče," je dejal Cahill.

George Floyd
Novice Nove podrobnosti: Floyd več kot dvajsetkrat ponovil, da ne more dihati

Sojenje pred anonimno poroto naj bi trajalo šest tednov

Tožilstvo je po poročanju STA nato zastopal le posebni tožilec Neal Katyal, ki je zahteval, da se vsem štirim obtoženim sodi skupaj na enem procesu. Odvetniki obtoženih na drugi strani zahtevajo, da se najprej sojenje prekliče, ker da je Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil in ne zaradi zadušitve, ob tem pa za svoje kliente zahtevajo tudi ločena sojenja.

Vodja ponesrečene aretacije Floyda je bil Derek Chauvin, ki je v svoji karieri od leta 2014 že sedemkrat uporabil podobno pretirano silo.  | Foto: Reuters Vodja ponesrečene aretacije Floyda je bil Derek Chauvin, ki je v svoji karieri od leta 2014 že sedemkrat uporabil podobno pretirano silo. Foto: Reuters

Prav tako si želijo, da se sodni proces preseli iz Minneapolisa, ker naj tam ne bi bilo mogoče več najti nepristranskih članov porote. Sodnik odločitev o vlogah še ni sprejel, dejal je, da je za to še prezgodaj. Povedal je, da bo verjetno sodil pred anonimno poroto, ker lahko zaradi napetosti pride do groženj porotnikom. Sojenje, katerega datum še ni določen, naj bi trajalo šest tednov.

George Floyd pogreb
Novice V Houstonu pogrebna slovesnost za Georgea Floyda #video

Odvetniki policistov trdijo, da je Floyd umrl zaradi prevelikega odmerka zdravil

Odvetniki obtoženih so vztrajali, da je George Floyd konec letošnjega maja umrl zaradi prevelikega odmerka zdravila proti bolečinam fentanil in ne zato, ker ga je policist Derek Chauvin pred pričami, ki so to snemale, dušil s pritiskanjem kolena na vrat, ko je bil Floyd nemočen na tleh in je policista opozarjal, da ne more dihati.

Eden od Chauvinovih sodelavcev je ob tem celo dejal, da Floyd lahko diha, če lahko govori. Floyd je kmalu zatem umrl, mrliški oglednik pa je potrdil, da je do njegove smrti prišlo zaradi odpovedi srca in pljuč oziroma zadušitve. "To, kar skuša storiti obramba, je nesramen poskus novega umora Georgea Floyda. Edini preveliki odmerek, ki je ubil Floyda, je bila pretirana sila in rasizem policije Minneapolisa," je dejal odvetnik pokojnikove družine Ben Crump.

Vodja ponesrečene aretacije Floyda je bil Chauvin, ki je v svoji karieri od leta 2014 že sedemkrat uporabil podobno pretirano silo. Leta 2019 je brcnil v mednožje pijanega osumljenca in ga potem davil, dokler ni padel v nezavest. Leta 2017 je s kolenom na vratu davil žensko, ko je bila ta na tleh. Chauvin si je služil denar tudi z varovanjem nočnega kluba, kjer so nekdanji sodelavci dejali, da je bil vedno pretirano nasilen le do temnopoltih razgrajačev, poroča STA.

George Floyd žalna slovesnost
Novice Prva žalna slovesnost za Floydom, protesti se nadaljujejo #video
Ne spreglejte