Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 3. 2024,
13.27

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59

Natisni članek

svinec odprtje rudnik

Sreda, 6. 3. 2024, 13.27

1 mesec, 3 tedne

Velikanska investicija v Bosni, ki bi lahko prinašala milijarde evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,59
Rudnik Rupice | V rudniku bodo izkopavali rude, ki poleg svinca in cinka vsebujejo še srebro, barit in baker.  | Foto FB/Privredna komora ZDK

V rudniku bodo izkopavali rude, ki poleg svinca in cinka vsebujejo še srebro, barit in baker.

Foto: FB/Privredna komora ZDK

V kraju Vareš blizu Sarajeva so v torek uradno odprli rudnik Rupice, ki velja za eno največjih gospodarskih naložb v Bosni in Hercegovini, poročajo tamkajšnji mediji. V projekt britanske družbe Adriatic Metals so vložili že okoli 200 milijonov evrov, po nekaterih ocenah pa bi do leta 2050 lahko izkopali za pet milijard evrov cinka in svinca.

Odprtja rudnika sta se med drugimi udeležila premier bosansko-hercegovske entitete Federacije BiH Nermin Nikšić in britanski veleposlanik v BiH Julian Reilly.

Nikšić je poudaril, da bo projekt zelo prispeval k bruto domačemu proizvodu BDP BiH. Reilly pa je medtem pojasnil, da bo rudnik k BDP prispeval 2,5 odstotka in da projekt predstavlja četrtino skupnih neposrednih tujih naložb v BiH. "To je ogromno denarja, ponosen sem na to družbo," je dejal po poročanju portala N1 BiH.

V rudniku bodo po besedah direktorja družbe Adriatic Metals Paula Cronina izkopavali rude, ki poleg svinca in cinka vsebujejo še srebro, barit in baker. Kar zadeva dobiček, ga v letu 2024 po njegovih besedah pričakujejo malo ali nič, naslednje leto pa naj bi že poslovali z dobičkom.

"To je ponovno rojstvo naše industrijske dediščine" 

Cink se uporablja predvsem za galvanizacijo železa in jekla ter tudi za akumulatorske baterije, svinec pri izdelavi streh, za strelivo, keramiko, zlitine in podobno. Srebro je pomembno za avtomobilsko industrijo.

"Ta slovesni dan pomeni veliko več kot začetek predelave rudnin. Pomeni veliko več kot povečanje BDP, vrnitev naše države na zemljevid svetovne rudarske industrije. Ta projekt je ponovno rojstvo naše industrijske dediščine," je po poročanju N1 BiH medtem dejala Sanela Karić iz hčerinskega podjetja družbe Adriatic Metals Adriatic Metals BH.

V rudniku trenutno dela več kot 200 ljudi, na vrhuncu proizvodnje pa se bo njihovo število po ocenah podjetja povzpelo na 400.

Tanzanija, rudnik
Novice V zemeljskem plazu v Tanzaniji umrlo več kot 20 rudarjev
Robot
Novice V mežiškem rudniku testirali robota za rudarjenje v prihodnosti #video
Sudan
Novice To je država, v kateri ima Prigožinov Wagner rudnike zlata
Ne spreglejte