Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 5. 2013,
15.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Francija Karl Erjavec

Torek, 14. 5. 2013, 15.45

8 let

Odnosi med Slovenijo in Francijo so odlični in strateški

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Francoski minister meni, da obstaja še veliko možnosti za gospodarsko sodelovanje, in izrazil zaupanje v sposobnost slovenske vlade, da uspešno najde rešitve izhoda iz krize.

Zunanji minister Karl Erjavec je v Ljubljani sprejel francoskega ministra za evropske zadeve Thierryja Repentina. Skupna ugotovitev sogovornikov je bila, da so odnosi med Slovenijo in Francijo odlični in strateški. Erjavec je zagotovil, da želi Slovenija strateško partnerstvo s Francijo poglabljati na vseh področjih skupnega interesa, in poudaril vlogo Francije kot ene ključnih gospodarskih partneric Slovenije.

Francoskemu ministru je predstavil prednostne naloge, ukrepe in reforme slovenske vlade v iskanju izhoda iz finančne in gospodarske krize ter njeno odločenost, da zadane cilje izpelje.

Minister Repentin je na drugi strani izrazil prepričanje, da bosta državi nadaljevali z učinkovito implementacijo strateškega partnerstva. Meni, da obstaja še veliko možnosti za gospodarsko sodelovanje, in izrazil zaupanje v sposobnost slovenske vlade, da uspešno najde rešitve izhoda iz krize, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Repentin pohvalil vlogo Slovenije na območju Zahodnega Balkana Ministra sta tudi izmenjala poglede na trenutne razmere na Zahodnem Balkanu in se strinjala, da je treba spoštovati zaveze in obljube EU pri nadaljnji širitvi. Države regije morajo medtem nadaljevati z doslednim spoštovanjem zavez in kriterijev, ki izhajajo iz širitvenega procesa.

Minister Repentin je pohvalil vlogo Slovenije na območju Zahodnega Balkana, "ki jo Francija zelo ceni", navaja sporočilo za javnost Ministrstva za zunanje zadeve. Ministra sta govorila tudi o aktualnih mednarodnih temah, zlasti o razmerah v Siriji in Maliju.

Leta 2011 sta državi sklenili strateško partnerstvo Slovenija in Francija sta leta 2011 sklenili strateško partnerstvo, na podlagi katerega poglabljata medsebojne odnose. Erjavec se je v Parizu mudil novembra lani, predsednik Borut Pahor pa aprila letos.

Repentina je sprejel tudi Pahor, francoski minister pa je imel tudi ločen pogovor z državnim sekretarjem na MZZ Igorjem Senčarjem. Ta pogovor je bil osredotočen na aktualne evropske teme; priprave na majsko zasedanje Evropskega sveta, krepitev ekonomske in monetarne unije in razprave o prihodnosti EU.

Sogovornika sta, kot navajajo na ministrstvu, pozdravila načrtovane aktivnosti na področju boja proti davčnim goljufijam in davčnim utajam ter se zavzela, da bi EU čim prej vzpostavila integrirani in dobro delujoči notranji energetski trg. Pri vprašanju iskanja rešitev izhoda iz krize pa sta se zavzela za solidarnost med državami članicami.

Francoskega gosta je sprejel tudi predsednik DZ Janko Veber, ki je v pogovoru poudaril, da je sodelovanje med Slovenijo in Francijo zelo uspešno in na visoki ravni, izrazil pa je željo po intenzivnejšem parlamentarnem sodelovanju.

Kot so sporočili iz DZ, sta Veber in Repentin spregovorila tudi o ukrepih slovenske vlade za odpravo čezmernega javnofinančnega primanjkljaja, ki jih je predstavila poslancem v DZ.

Veber je poudaril, da je ključnega pomena, da Slovenija oblikuje takšen program stabilnosti, ki bo omogočil ponovno gospodarsko rast, pri čemer je pomembno, da uredi položaj bank in nadaljuje politiko fiskalne vzdržnosti. Repentin pa je dejal, da Francija zaupa Sloveniji in jo podpira "v teh težkih časih", navajajo v DZ.

Ne spreglejte