Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 9. 2012,
9.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Kitajska Japonska

Sreda, 19. 9. 2012, 9.41

8 let

Odnosi med Kitajsko in Japonsko še vedno napeti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko so v zadnjih dneh v kitajskih mestih potekali številni protijaponski protesti, so se razmere danes nekoliko umirile, a so še naprej napete.

V bližini spornih otokov, ki jih Kitajci imenujejo Diaoyu, Japonci pa Senkaku, v Vzhodnokitajskem morju so se medtem srečale kitajske in japonske ladje, vendar pa o incidentih za zdaj ne poročajo.

Protesti na Kitajskem so sicer izbruhnili, ko je japonska vlada prejšnji teden sporočila, da bo kupila sporne strateško pomembne otoke, ki si jih lasti tudi Tajvan. Tiskovni predstavnik kitajskega ministrstva za trgovino Shen Danyang je danes dejal, da bo japonska odločitev o nakupu otokov zagotovo škodovala razvoju gospodarskih odnosov med državama.

Japonska podjetja zaprla tovarne, kar lahko vpliva na njihovo kreditno sposobnost Več japonskih družb je v preteklih dneh zaradi protestov zaustavilo proizvodnjo v tovarnah na Kitajskem, vrata so v strahu pred vandali zaprle tudi številne japonske trgovine in restavracije. Tako so svoja vrata začasno zaprla podjetja Toyote in Honde po tem, ko so protestniki napadli njihovo tovarno. Izdelovalec avtomobilov Nissan pa je že sporočil, da bo danes nadaljeval z delom.

Svoje tovarne so zaprli tudi Mazda, Mitsubishi in Panasonic, bonitetna hiša Fitch pa je opozorila, da bi spor med Kitajsko in Japonsko lahko negativno vplival na kreditno sposobnost nekaterih japonskih podjetij.

Tudi diplomatski boj se nadaljuje Medtem, ko množice protestirajo, pa si vladi Kitajske in Japonske po diplomatskih kanalih izmenjujeta mnenja. "Japonska bi morala poskrbeti, da ne bi prihajalo do kršenja kitajske neodvisnosti in teritorialne integritete," je med obiskom ameriškega obrambnega ministra Leona Panette povedal kitajski podpredsednik Xi Jinping.

Na drugi strani pa iz Tokia odgovarjajo, da so se z nakupom otokov želeli izogniti krizi. "Če bi Japonska popustila pod kitajskimi pritiski, bi Kitajska lahko brez težav vzpostavila hegemonijo v azijskih vodah," je prepričan Sintaro Ishihara, japonski guverner.

Protestniki napadli japonski par in poškodovali avtomobil ameriškega veleposlanika O incidentu, ki se je sicer zgodil že v ponedeljek, pa danes poročajo iz Hongkonga. Moški je napadel japonski zakonski par, zaradi česar je japonski konzulat kakih 22 tisoč Japoncev, ki živijo v mestu, pozval, naj bodo previdni. Policija je sicer moškega po napadu prijela, a so ga po plačilu varščine že izpustili na prostost.

Približno 50 protestnikov pa se je v Pekingu zneslo nad avtomobilom, ki je prevažal ameriškega veleposlanika Garyja Lockeja, vendar ta ni bil poškodovan. Ameriško zunanje ministrstvo je že izrazilo svojo zaskrbljenost, kljub temu pa v sporu med Kitajsko in Japonsko ne namerava posredovati.

Ne spreglejte