Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 7. 2015,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

letalo Reunion

Petek, 31. 7. 2015, 14.58

8 let

Odkriti novi predmeti, ki bi lahko pripadali pogrešanemu malezijskemu letalu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Potem ko so na francoskem otoku Reunion odkrili del letalskega krila, za katerega mnogi menijo, da skoraj gotovo pripada pogrešanemu malezijskemu letalu, zdaj iščejo še morebitne druge ostanke.

Približno dva metra dolg del letala oz. letalskega krila, znan kot flaperon, je v sredo naplavilo na francoski otok, ki leži štiri tisoč kilometrov od območja v oceanu, kjer naj bi glede na predvidevanja preiskovalcev 8. marca lani strmoglavilo malezijsko letalo z 239 ljudmi na krovu.

Fizika in matematika potrjujeta možnost, da gre za predmete letala Čeprav so bili sprva skeptični, da bi ostanki letala lahko prepotovali takšno razdaljo, so poznejše analize in izračuni pokazali, da je vse skupaj skladno tako s tokovi kot s časom, ki ga je del letalskega krila potreboval, da je dosegel otok.

Tudi zato optimizem vedno bolj narašča, čeprav bo za stoodstotno potrditev treba počakati na rezultate analize najdenega predmeta, ki so ga že poslali v Francijo. Preiskovalci bodo med drugim tudi s pomočjo školjk, ki so jih opazili na flaperonu, skušali ugotoviti, koliko časa je bil predmet v vodi.

Poleg dela krila so na otoku našli tudi kovčku podobne ostanke in čeprav predvidevajo, da ta nima povezave z letalom, bodo vseeno počakali na analizo. Našli so še plastenko s tekočim milom in kitajsko plastenko vode, poroča Sky News. Spomnimo, da je bila večina potnikov na letalu kitajskih državljanov.

Če gre za letalo boeing 777, gre za malezijsko letalo Medtem je namestnik malezijskega ministra za prevoz Abdul Aziz Kapravi sporočil, da naj bi ravno številka, ki so jo opazili na delu krila, izdajala, da gre za letalo tipa 777.

Če bo to tudi uradno potrjeno, potem bomo lahko z gotovostjo trdili, da je to del pogrešanega letala, saj je malezijsko letalo edino pogrešano letalo tipa boeing 777, katerega ostankov niso našli.

Če gre res za ostanke letala, kaj sledi? Če bo potrjeno, da so ostanki in predmeti, ki so jih našli in jih morebiti še bodo na otoku Reunion, del pogrešanega letala, bodo preiskovalci sicer pomemben korak bližje razrešitvi velike skrivnosti, vendar hkrati še vedno zelo oddaljeni.

Predmeti, ki jih je naplavilo na otok, so namreč lahko lebdeli na vodi, črni skrinjici, ki sta nujno potrebni, da bi izvedli, kaj se je 8. marca pravzaprav dogajalo, pa ne moreta lebdeti.

Bomo pa lahko končno izključili nekatere druge teorije, ki so se začele pojavljati ob izginotju letala. Od tega, da so letalo ugrabili, do tega, da je letalo pristalo nekje v Rusiji.

Ne spreglejte