Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
10.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Afganistan Barack Obama

Torek, 29. 9. 2015, 10.58

8 let

Obama: Sirija potrebuje novega voditelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ameriški predsednik je naznanil, da so se globalni koaliciji proti skrajni skupini Islamska država (IS) pridružile nove države ter da Sirija potrebuje novega voditelja.

Ameriški predsednik Barack Obama je ob odprtju vrha o boju proti terorizmu in nasilnemu ekstremizmu, ki se odvija ob robu zasedanja 70. Generalne skupščine ZN v New Yorku, ponovil, da bo za zmago nad IS potreben čas, vendar pa drugega izida ne more biti, saj skrajneži ponujajo le trpljenje in smrt.

Obama je, sedeč ob generalnem sekretarju ZN Ban Ki Munu, opozoril na velik odziv na vrh in povedal, da se ga udeležujejo predstavniki več kot 100 držav in 20 organizacij civilne družbe ali podjetij.

Novo gibanje proti terorizmu "Nastaja novo globalno gibanje," je dejal in ponovil, da zgolj vojaške in obveščevalne dejavnosti ne bodo zagotovile zmage nad nasilnimi skrajneži. "Potrebne bodo boljše ideje."

Glede Sirije je dejal, da država potrebuje novega voditelja, kar bo zapleten proces, vendar bodo ZDA pri tem sodelovale tudi z Iranom in Rusijo. To je nov element, saj so ZDA doslej zahtevale, da mora sirski predsednik Bašar al Asad oditi takoj.

ZDA razširile krog sankcij proti IS Ameriško finančno in zunanje ministrstvo sta razširila svoja seznama teroristov in z njimi povezanih organizacij, da pokažeta na njihovo globalno nevarnost. Ministrstvo za finance je sankcije uvedlo proti 15 posameznikom in organizacijam, ki so jim zamrznili premoženje v ZDA. Med njimi so dva Britanca, dva Savdijca, dva državljana Jemna, Iračan, Indonezijec, Pakistanec, Libijec, Maročan, Tunizijec in državljan BiH Bajro Ikanović, ta na severu Sirije vodi eno od največjih taborišč za urjenje teroristov Islamske države (IS).

Američani bombardirajo talibane na severu Afganistana

Ameriška letala so izvedla napade na položaje talibanov na severu Afganistana, potem ko so talibani v ponedeljek zavzeli mesto Kunduz. S tem so Američani priskočili na pomoč afganistanskim vladnim silam, ki so danes že sprožile protinapad za ponovno zavzetje tega strateško pomembnega mesta na severu države. Predstavnik ameriške vojske v Afganistanu Brian Tribus je potrdil, da so ameriške sile izvedle letalski napad v Kunduzu, da bi tako "uničile grožnjo afganistanskim in koalicijskim silam". Ni pa povedal, ali afganistanskim vladnim silam morda pomagajo tudi ameriški vojaki na tleh.

Vladne sile naj bi sicer že beležile uspehe in zavzele nazaj dele mesta. Kot je povedal predstavnik tamkajšnje policije Sajed Sarvar Huseini, so že zavzeli stavbo poveljstva policije in zapora. Posledice talibanskega bliskovitega zavzetja Kunduza za zdaj še niso povsem jasne, niti ni novic, kakšne so bile žrtve pri tem, še poroča dpa.

Ne spreglejte