Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
19. 6. 2013,
6.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Obama Nemčija

Sreda, 19. 6. 2013, 6.13

8 let

Obama: S prisluškovanjem smo "rešili življenja", tudi v Nemčiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Moramo narediti več - lahko zagotovimo varnost Amerike in naših zaveznikov" z zmanjšanjem jedrskega arzenala, je predsednik ZDA poudaril v govoru pred Brandenburškimi vrati v Berlinu.

Obama se je zavzel za zmanjšanje ameriških in ruskih zalog jedrskega orožja za tretjino in napovedal, da bo v drugem predsedniškem mandatu pripravil dva vrha o jedrski varnosti. "To so koraki, ki jih lahko naredimo za svet miru in pravičnosti," je poudaril.

Kremelj je že potrdil, da je ameriški predsednik Rusiji ponudil nov krog pogajanj o jedrski razorožitvi, a se je hkrati zavzel, da bi bili vanje vključene tudi druge sile.

"Predsednik Obama je obvestil našega predsednika, da so Američani pripravljeni predlagati korake za dodatno zmanjšanje strateških zalog," je sporočil svetovalec Vladimirja Putina za zunanjo politiko Jurij Ušakov. "Poudarili smo, da bi morale biti v ta proces vključene tudi drugi države, ki posedujejo jedrsko orožje," je dodal.

ZDA bodo naredile več v boju proti podnebnim spremembam Obama je v dolgo pričakovanem govoru obljubil tudi, da bo okrepil prizadevanja za zaprtje spornega zapora za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi. "Moramo preseči miselnost večne vojne in v Ameriki to pomeni podvojitev prizadevanja za zaprtje zapora v Guantanamu," je dejal.

Zatrdil je, da bodo ZDA naredile več v boju proti podnebnim spremembam in svet mora po njegovih besedah narediti isto, dokler ne bo prepozno. Kot je dejal, "mir s pravičnostjo pomeni, da svojih otrok ne bomo obsodili na bolj krut in manj prijazen planet". Poudaril je, da so ZDA že podvojile količini energije, pridobljene iz obnovljivih virov, povečale učinkovitost rabe goriva v avtomobilih in zmanjšale emisije toplogrednih plinov. "Vemo, da moramo narediti več in to bomo naredili."

V luči bliskovitega napredka držav v razvoju, kakršni sta Kitajska in Indija, je nadaljeval: "Z globalnim srednjim razredom, ki vsak dan porabi več energije, mora to postati skupen napor vseh držav, ne samo nekaterih." "Posledice bodo čutile vse države. Več neviht, več lakote in poplave, novi valovi beguncev, obale, ki izginjajo, oceani, ki naraščajo," je opozoril.

Obama zagotovil, da ZDA ne vohunijo za Nemci in Francozi Obama je na novinarski konferenci po srečanju z nemško kanclerko Angelo Merkel vztrajal, da so programi, ki jih izvaja skrivnostna ameriška nacionalna varnostna agencija (NSA), zakoniti in omejeni. Po njegovih besedah gre za ključno orodje v boju proti globalnemu terorizmu.

Ob tem je zatrdil tudi, da ameriški obveščevalci ne brskajo po elektronski pošti Nemcev in Francozov.

Treba je vzpostaviti razmerje med varnostjo in zasebnostjo Kot je dejal, so s pomočjo nadzornega sistema "rešili življenja", tudi v Nemčiji. "Vemo za najmanj 50 groženj, ki smo jih preprečili - ne samo v ZDA, temveč tudi v drugih državah po svetu, vključno z Nemčijo," je zatrdil.

Po njegovih besedah je treba vzpostaviti razmerje med zagotavljanjem varnosti državljanov in zaščito njihove zasebnosti. Nemcem je ponudil obširno razlago spornih programov, ki so po njegovih besedah vključevali zbiranje podatkov o telefonskem in internetnem prometu, niso pa se ukvarjali z vsebino klicev.

Merklova je izrazila zaskrbljenost zaradi ameriškega početja. Kot je dejala, je internet "novo ozemlje" za vse in ponuja nove možnosti, ki pa jih "sovražniki in nasprotniki" lahko izkoriščajo.

Nemčija ceni varnostno sodelovanje z ZDA, ki je privedlo do razkritja islamske celice v Nemčiji, je dejala nemška kanclerka in dodala: "Dala sem jasno vedeti, da je vprašanje sorazmernosti vedno pomembno vprašanje."

Programa, povezanega s sirsko opozicijo, Obama ni želel komentirati Obama na novinarski konferenci ni želel govoriti o podrobnostih o ameriški pomoči sirskim upornikov, čeprav so ameriški predstavniki že dali vedeti, da bo sirska opozicija dobila lahko orožje in strelivo. "Ne morem in ne bom komentiral o podrobnostih našega programa, povezanega s sirsko opozicijo," je dejal.

Merklova je pristavila, da se v Berlinu strinjajo, da je sirski predsednik Bašar al Asad izgubil legitimnost, a je poudarila, da ima Nemčija zelo jasna pravna pravila, da ne pošilja orožja v državljanske vojne.

Obama se je v okviru prvega uradnega obiska v Nemčiji že srečal s predsednikom Joachimom Gauckom, vrhunec pa bo njegov govor pred slovitimi Brandenburškimi vrati, v katerem naj bi po napovedih spregovoril o jedrski razorožitvi.

Ne spreglejte