Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 8. 2011,
7.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama rojstni dan

Četrtek, 4. 8. 2011, 7.38

8 let

Obama pred rojstnim dnevom iskal podporo v domačem Chicagu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je v sredo, dan pred svojim 50. rojstnim dnevom, obiskal svoj domači Chicago.

Tam je skušal znova najti nekaj tiste magije, ki mu je leta 2008 pomagala, da je postal prvi temnopolti predsednik ZDA. Rojstni dan bo sicer Obama slavil danes v Washingtonu.

Rusija ob tej priložnosti izdaja posebne znamke

Že v sredo ga je po telefonu poklical ruski kolega Dmitrij Medvedjev, ki je Obami pomagal pri enem glavnih zunanjepolitičnih uspehov v njegovem prvem mandatu - podpisu sporazuma o zmanjšanju strateške jedrske oborožitve. Medvedjev mu je čestital za 50 let in ga obvestil, da Rusija ob tej priložnosti izdaja posebne znamke. Sicer pa sta govorila o vstopu Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO), kar naj bi se zgodilo še letos.

"Posvečal se bom izboljšanju gopodarskega položaja" V Chicagu je Obama okoli 2400 svojim privržencem, ki so se odlikovali pri zbiranju denarja za njegovo predsedniško kampanjo, zatrdil, da se bo še naprej posvečal izboljšanju gospodarskega položaja ZDA. Kongres je obenem pozval, naj preneha s političnimi igricami in se posveti temu, kar zanima Američane, to pa so delovna mesta.

Obama upa, da bo gospodarstvo okrevalo

To bo sicer sedaj, ko je Obama podpisal 2400 milijard dolarjev vreden dogovor o dvigu meje javnega dolga in zmanjšanju proračunske porabe, težko. V času, ko ameriško gospodarstvo še potrebuje vzpodbudo, si je namreč predsednik v veliki meri zvezal roke in lahko le upa, da bo do naslednjega poletja gospodarstvo z zaposlovanjem okrevalo samo po sebi, sicer mu bo na volitvah trda predla.

Za kampanjo je zbral 86 milijonov dolarjev Demokrati so nanj še posebej jezni, ker je znova popustil republikancem glede davkov za premožne, in Obama bo težko znova vzbudil toliko navdušenja, kot ga je leta 2008. Za svojo kampanjo je Obama doslej zbral 86 milijonov dolarjev, kar je več kot vsi republikanski kandidati skupaj, vendar pa je na demokratski strani edini kandidat.

Vstopnice so prodajali za od 50 do 35.800 dolarjev

Na Obamovi prireditvi za zbiranje denarja sta pela Jennifer Hudson in Herbie Hancock, vstopnice pa so prodajali za od 50 do 35.800 dolarjev. Obama je doslej malce zamujal s podobnimi prireditvami, predvsem zaradi več tednov intenzivnih pogajanj o javnem dolgu in proračunu. Rojstni dan bo sicer slavil z družino v Washingtonu, veliko lepih želja pa je dobil že v sredo.

Ne spreglejte