Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 6. 2011,
8.31

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama Angela Merkel ZDA

Sreda, 8. 6. 2011, 8.31

8 let

Obama odlikoval Merklovo s predsedniško medaljo svobode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je v torek zvečer med večerjo pred Belo hišo nemški kanclerki Angeli Merkel izročil najvišje civilno priznanje ZDA, to je predsedniško medaljo svobode.

Večerja je bila vrhunec obiska kanclerke v ZDA, ki je bil na najvišji ravni za kakšnega evropskega voditelja doslej v času Obamove administracije. Zadonelo le iz 19 namesto 21 topov Obama je Merklovo že v ponedeljek zvečer popeljal na večerjo v predel Washingtona Georgetown, v torek zjutraj pa jo je sprejel pred Belo hišo z državniškimi častmi. Ker Merklova ni šefica države, ampak vlade, je sicer zadonelo le iz 19 namesto 21 topov. Po sprejemu sta se voditelja umaknila na pogovor za zaprtimi vrati, kasneje pa opravila skupno novinarsko konferenco. Obama je Merklovo za odlikovanje izbral že lani Merklova je šla nato na kosilo k državni sekretarki Hillary Clinton v State Department, na koncu dneva pa se je skupaj s soprogom Joachimom Sauerjem udeležila večerjo v svojo čast v Rožnem vrtu pred Belo hišo na prostem. Obama je Merklovo za odlikovanje izbral že lani, vendar pa ni našel priložnosti, da bi ji ga osebno izročil, čeprav sta se doslej od leta 2008 srečala že desetkrat.

Ob zdravici je Obama spomnil na to, da je Merklova odraščala v nekdanji Vzhodni Nemčiji, kasneje pa postala prva kanclerka znova združene Nemčije in tudi prva oseba na položaju šefa vlade iz nekdanje Vzhodne Nemčije. Merklova se je zahvalila in povedala, da je odlikovanje dokaz izjemnega partnerstva med državama, ki skupaj branita svobodo, deset let po terorističnih napadih v ZDA 11. septembra 2001.

Obama naj bi želel pokazati, da mu je mar za Evropo Obama doslej na tako visoki ravni ni sprejel še nobenega evropskega voditelja in ameriški komentatorji menijo, da se je to zgodilo tudi zato, da predsednik ZDA utiša kritike, da mu ni preveč mar za odnose z Evropo. V torek zvečer so bili ti odnosi imenitni.

Gostje so jedli tudi solato z vrta Bele hiše Okrog 200 gostov je zabaval glasbenik James Taylor, ki je dobil naročilo, da mora zaigrati pesem "You've Got a Friend " (Imaš prijatelja). Igral je tudi Nacionalni simfonični orkester pod vodstvom dirigenta Christopha Eschenbacha, in sicer večinoma skladbe nemških skladateljev. Na mizi pa se je znašla tudi solata z vrta Bele hiše, za katerega skrbi prva dama ZDA Michelle Obama. Jedli so tudi tuno, šunko in zrezek z ravioli in jastogom, za posladek pa je bil na mizi tudi jabolčni zavitek.

Ne spreglejte