Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Ponedeljek,
16. 5. 2016,
8.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Natisni članek

Hillary Clinton Donald Trump Barack Obama

Ponedeljek, 16. 5. 2016, 8.00

6 let, 7 mesecev

Obama o Trumpu: Ni kul, da ne veš, o čem govoriš

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

1

Barack Obama | Foto Reuters

Foto: Reuters

Barack Obama je na univerzi Rutgers prejel častno diplomo, ob tej priložnosti pa posredno napadel edinega republikanskega kandidata za predsedniško nominacijo Donalda Trumpa.

Obama Trumpa sicer ni imenoval, je pa omenil njegove številne sporne ideje, tudi začasno prepoved vstopa muslimanov v ZDA ter gradnjo zidu med ZDA in Mehiko. "Tako v politiki kot v življenju ignoranca ni vrlina. Ni kul, da ne veš, o čem govoriš. To ne pomeni, da si iskren, da rečeš bobu bob. To ni izpodbijanje politične korektnosti. To samo pomeni, da ne veš, o čem govoriš," je med drugim dejal Obama.

"Izolacija ali omalovaževanje muslimanov, namigovanje, da naj bi z njimi ravnali drugače, ni samo izdaja tega, kar smo, ampak bo tudi odtujilo skupnosti doma in v tujini, ki so naši najpomembnejši partnerji v boju proti nasilnim ekstremistom," je dodal Obama.

Predsednik, ki bo novembra dobil svojega naslednika ali naslednico, je 17 tisoč študentom, ki so diplomirali, govoril o tem, kako nevarno bi bilo, če bi bile ZDA izolirane od preostalega sveta: "Svet je bolj povezan in prepleten kot kadarkoli prej. Gradnja zidov tega ne bo spremenila." Meje ne morejo ustaviti groženj Islamske države (IS) ali bolezni, kot sta zika in ebola, je še poudaril.

Tokrat ni bilo prvič, da je bil Obama kritičen do Trumpa. Newyorškega milijarderja je omenil že med govorom na večerji za dopisnike v Beli hiši. Tedaj se je še posebej obregnil ob Trumpove pomanjkljivosti na zunanjepolitičnem področju. "Republikanci ne morejo verjeti, da je Trump njihov najverjetnejši kandidat. Pravijo, da Donaldu primanjkuje izkušenj iz zunanje politike za predsednika. A bodimo iskreni, leta je preživel tako, da se je srečeval z voditelji širnega sveta: mis Švedske, mis Argentine, mis Azerbajdžana," je dejal Obama.

Kaj bi v Beli hiši počel Bill
Precej več zunanjepolitičnih izkušenj ima Hillary Clinton, s katero se bo, kot kaže, Trump novembra pomeril na predsedniških volitvah. Nekdanja državna sekretarka in nekdanja prva dama je namignila, kaj bo – če se vrne v Belo hišo – počel njen mož Bill Clinton. Clintonova bi svojega moža zadolžila za oživitev gospodarstva, je dejala. To ni presenetljivo, saj se pogosto hvali z moževimi dosežki na področju gospodarstva ter poudarja, da je dvignil plače in ustvaril nova delovna mesta.

Ne spreglejte